Készült: 2021.02.25.11:16:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2005.11.02.), 262. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás gazdasági és közlekedési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  262  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Megint azzal a helyzettel állunk szemben, amikor kérdés formában véleményt mond egy olyan ügyről, ami még messzemenően nem zárult le. Ehhez persze nyilvánvalóan megfelelő ízlésvilág kell, de arra a kérdésére, ami az imént felmerült, hogy érdekli-e a kormányzatot, vagy akár a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot az említett környéken lakók véleménye, az a határozott válaszom, hogy igen, olyannyira érdekli a kormányzatot az ott élők véleménye, hogy még 2002 júliusában Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere vetette fel ezt az egész problematikát, és akkor született az a döntés, amit egyébként ön is itt most éppen jó döntésnek minősített.

Ezzel szemben pedig a következő fejlemények voltak még az országban - nem ezzel szemben, emellett, inkább így mondanám. Nevezetesen: épülnek szépen az autópályák, szakaszról szakaszra adjuk át, és minél több települést érnek el az autópályák, annál többször merül fel a különböző kivételkérések igénye, hogy jó, jó, nagyon jó, hogy itt az autópálya, de nekünk meg az itt élőknek meg a környéknek legyen ingyenes s a többi. Ezek részint természetes, részint pedig azért kicsit indokolatlan fölvetések, hiszen a fizetős autópályák rendszerének az a lényege, hogy a használó fizessen. Ettől azért nem tudunk eltérni. Most is és a jövőben is folyamatosan vizsgáljuk azt, hogy melyek azok az útszakaszok, ahol egyébként akár ki is lehet terjeszteni a díjfizetés kötelezettségét, nyilvánvalóan nem szembemenve olyan evidenciákkal, mint például ennek a 7 kilométernyi szakasznak a kérdése.

(17.20)

Azt szeretném önnek válaszolni egészen konkrétan, hogy igen, állandóan, az egész autópálya-szakaszra és a jövendő autópálya-szakaszokra is kiterjedően folyamatos hatásvizsgálatokat végzünk, ahol lehet, díjasítunk, ahol pedig nincs értelme, ott nem díjasítunk. De szeretném elmondani, hogy ebben a kérdéskörben, ennek a hét és fél kilométeres szakasznak az ügyében még nincs döntés. Meglátjuk, hogy a szakmai számítások miket hoznak, de addig is nagyon érdekel minket az ott élők véleménye, és mint mondtam, Stipkovits Pál úr folyamatosan képben tartja a kormányzatot.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  262  Következő    Ülésnap adatai