Készült: 2021.05.08.11:42:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2007.05.09.), 42. felszólalás
Felszólaló Balog Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOG ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy mi a méltatlan meg mi nem, valóban szubjektív megítélés kérdése. Azt még nem is mondtam, hogy az volt a méltatlan, ami október 23-án az utcán történt. Úgy gondolom, hogy ebben mindannyian egyetértünk. Én még ehhez hozzátenném, hogy én a rendőrség eljárására gondolok meg a kormányzat viselkedésére. Ebben már nyilván nem fogunk egyetérteni, de talán abban egyetértünk, hogy méltatlan volt a magyar demokráciához.

A következő méltatlanság pedig az, és ezért keletkezik egy ilyesfajta hangsúlyeltolódás, hogy ezzel az üggyel a kormányzat és a kormánypárti képviselők nem hajlandók, nem akarnak foglalkozni. Tehát az általános elismerése annak, hogy bizony kell foglalkozni az emberi jogi részével, az tiszteletre méltó és üdvözlendő, de semmifajta konkrét lépés nem történik ebben az ügyben. Ezért valóban az a helyzet, és itt nemcsak egyes konkrét eljárásokról van szó, hanem az egésznek mint jelenségnek a szemléletéről; nem alibit gyártó bizottságokat kellene kinevezni miniszterelnöki hatáskörben, hanem egy tisztességes, pártatlan bizottságot.

Ezért fölhívnám Földesi képviselő úr figyelmét arra, hogy én nem három hivatal jelentését értékeltem, ugyanis a napirend úgy van, hogy elhangoztak a jelentések, és aztán most külön vita van csak az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a jelentéséről, a másik két biztosi jelentésről majd ennek a vitának a lezárása után fogunk beszélni, és arra megvannak a Fidesznek az egyéb vezérszónoklatai.

Úgy gondolom, hogy természetesen van ebben egy aktuálpolitikai elem, de végül is politikusok vagyunk, ezért nekünk a politikai felelősségről kell beszélni még akkor is, ha nemcsak itt kellene beszélni, hanem egyébként is. Ha nem az lenne, hogy folyamatosan az Országgyűlésben minden interpellációra csak elutasítás és tagadás a válasz, és semmifajta törekvés nincs arra, hogy ebben az ügyben valami történjen, akkor bizonyára itt kevesebbet kellene erről beszélni, amit én is üdvözölnék.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai