Készült: 2021.06.20.20:13:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 82. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökséget vezető miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon szépen köszönjük a kérdését, hiszen a „Modern városok” program az egyik legfontosabb kormányzati fejlesztés, és szeretném arról tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy a terveknek megfelelően, jól haladnak az előkészületek.

Én is mint gyakorló polgármester jobban szeretek alapkövet letenni, illetve szalagot átvágni, de azért tudni kell, hogy sokszor az előkészületek sokkal tovább tartanak, mint maga a beruházásoknak a megvalósítása. Így van ez a „Modern városok” program esetén is. A tervezett teljes beruházás közel 3500 milliárd forint, amelyből 2100 milliárd jut közútfejlesztésre, valamint 1400 milliárd jóléti és gazdaságfejlesztésre.

(13.20)

Mik is ezek a fejlesztések? 23 megyei jogú város esetében 260 projekt megvalósítását, illetve előkészítését koordináljuk. Ebből a legnagyobbak az infrastrukturális beruházások, amely 690 kilométer közút-, 137 kilométer vasútfejlesztést takar, valamint 20 városban hozunk létre új, illetve bővítünk meglévő ipari parkot, hogy ezzel segíthessük a munkahelyteremtő beruházásokat. 11 városban tervezzük inter­modális közlekedési csomópont kiépítését, 10 városban korszerűsítjük a helyi tömegközlekedést, 5 városban repülőteret bővítünk. 8 városban jelentős helyi útfejlesztés történik, 7 városban pedig kerékpárút-építéshez biztosítunk forrásokat. 15 város­rehabilitációs és városi lakókörnyezetet célzó beruházás mellett 5 városban vár- és műemlék-felújítást fogunk támogatni. 6 városban jelentős energetikai és közműfejlesztések lesznek, 13 városban gazdaságfejlesztő innovációs projekteket valósítunk meg, 114 kulturális, turisztikai, egészségügyi és sportcélú beruházást hajtunk végre.

Ezeknek az előkészületei folynak, de majd az egy percben folytatom. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai