Készült: 2021.06.20.02:37:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 218. felszólalás
Felszólaló Dr. Vinnai Győző (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  218  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VINNAI GYŐZŐ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy a bizottsági ülésen sem támogattuk, most sem fogjuk támogatni ezt az országgyűlési határozattervezetet, mert álságosnak tartjuk ezt a tervezetet, hiszen a szakmaiság álarca mögött az LMP ‑ elsősorban az LMP ‑ a saját oktatáspolitikáját akarja kikényszeríteni. Megmondom miért; mert megnéztem ezt a 20 pontot, itt most csak egy-két pontot említenék meg, amelyek az országgyűlési határozattervezetben szerepelnek, hiszen ahhoz, hogy közös nevezőre jussunk ezekben a pontokban, először talán a pártoknak kellene megállapodniuk, s utána a szakmai szervezetek ki tudják dolgozni ezt az oktatáspolitikát. (Dúró Dóra: Mindenkit meghívtak!) De jó az időzítés, mert tulajdonképpen négy hónap múlva Magyarországon választások lesznek, és én azt gondolom, hogy ezért dobta be az LMP, Ikotity István ezt a mélyvízbe, mert a mi érdekünk nemzeti érdek, kormányzati érdek és a gyerekek érdeke.

Hadd mondjak három dolgot! A Nemzeti alaptantervről beszélt, hogy az ötödik alaptanterv van, gondolom, 1990 óta. 2012 óta öt év eltelt, felülvizsgálat alatt van, és önök is tudják, hogy a bizottsági ülésen beszéltünk arról, hogy 2019 őszén kerülne bevezetésre az új NAT, ami nagyon fontos, előremutató elemeket tartalmaz, egy kiváló akadémikus vezeti, és a szakma nagy része, nem mondom, hogy mindenki, de a nagy része egyetért ebben.

Aztán hadd mondjam még, hogy egyet tudnánk érteni a minőségben, az esélyteremtésben és a tehetséggondozásban is. Az oktatásban a területi különbségek kiegyenlítése folyik, és forrásokat is sokkal többet fordított 2010 óta a Fidesz-KDNP-kormány, mint korábban bármelyik kormány. A miniszterelnök úr azonnali kérdésre elmondta, hogy 1500 milliárd forintot fordítottunk 2010-ben, ez 1800 milliárd forint most, és jövőre 2000 milliárd forintot fogunk az oktatásra fordítani.

Azt gondolom, hogy természetesen azzal egyet lehetne érteni, hogy legyen egy közös nevező, de ez a közös nevező, amit most Ikotity István (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) előterjesztésében hallottunk, ez nem a mi közös nevezőnk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)




Felszólalások:  Előző  218  Következő    Ülésnap adatai