Készült: 2021.06.20.08:07:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 168. felszólalás
Felszólaló Dr. Hadházy Ákos (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Van három képviselő, éppen nincsenek itt, de egymás mellett ülnek: Mengyi, Simonka és Varga Gábor képviselő urak. Ha egymás mellett ül valaki, akkor fertőző betegségek is lehetnek. A Simonka-modell nevű vírus viszont több képviselőt megfertőzött. Mengyi Roland ellen már vádat is emel­tek, és az ön tájékoztatása szerint mind Simon­ka György képviselő, mind a másik mellette ülő padtársa, Varga Gábor családtagjai körül kiépült céghálózat ügyében is nyomozások folynak.

Így a pusztaottlakai vírus elérte a Dunántúlt, Cecét és Bikácsot is. Irányított közbeszerzések, a verseny kizárásával, dupla áron leszámlázott, jórészt használatba sem vett, pusztuló nyúltelep, Varga úr rokonságának belterjes közbeszerzései és uniós pályázatai, valamint egészségmegőrzésre adott uniós pénzek lenyúlása mindkét megyében hasonló céghálózattal. Azonban mindenki sokáig megmaradt szűkebb pátriájában addig, amíg gondoltak egy nagyot, és 2012-től üzletrészeket kezdtek vásárolni egymás céghálózatából. 2015 áprilisában az egyik bikácsi cég, a Pronergy Kft. szerzett üzletrészt a Simonka család érdekeltségében lévő Paprikakert TÉSZ-ben.

És láss csodát, néhány hónapra rá a Pronergy Kft., ez egy bikácsi érdekeltség, egyedüli ajánlattevőként, ellenfél nélkül, négy közbeszerzést is elnyert Orosházán és környékén iskolafelújításokra. Azt gondolom, ez jogtalan előny adása lehet egy üzletrész vásárlásáért cserébe, legalábbis fennáll a gyanú. Azt már tudjuk a korábbi tájékoztatásból, hogy a Simonka-céghálózat ügyében folyó nyomozás gyanúsítottjainak száma gyarapszik, de egyébiránt elég nagy a titkolózás.

Hol tart most ez a nyomozás, tisztelt főügyész őr? Hány céget érint, mi a büntetőjogi tényállás, hány gyanúsított van, és mikor várható vádemelés? Illetve a hivatkozott büntetőeljárás keretein belül vagy attól függetlenül vizsgálják‑e a Pronergy Kft. szerepét, illetve büntetőjogi felelősségét, bikácsi vagy korábbi bikácsi székhelyű cégek érintettek‑e a fenti ügyekben? Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai