Készült: 2020.08.05.19:20:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap (2001.11.30.), 269. felszólalás
Felszólaló Tóth Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen elnök asszony, kissé gyors voltam. Tehát röviden az ajánlás 83. és 90. pontjában szereplő módosító javaslathoz kívánnék hozzászólni.

Kissé fölöslegesnek tartjuk a 16. § kiegészítését, amely arról szól, hogy amennyiben a Magyar Köztársaság csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor az önfoglalkoztatóként mezőgazdasági tevékenységet végző személy tekintetében a termőföld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó szabályokat külön törvény állapítja meg. Úgy ítéljük meg, teljesen fölösleges, hogy ez ebben a tervezetben megjelenjék, majd ha lesz egy új törvény, akkor majd az hatályba fog lépni, addig ez a törvény van hatályban. Az, hogy ez mikor lesz, Unió vagy nem Unió - majd ha az új törvény erről rendelkezik. Úgyhogy én javaslom ezt a szakaszt elhagyni.

A 90. pontban előzetesen szeretném elmondani azt, hogy nemcsak ennél a pontnál, hanem számos más olyan törvénytervezetnél is, ahol határidőre vonatkozó kitételek vannak, kissé elhamarkodottnak tartjuk ezt. Tessék megnézni, most november végét írjuk, illetve holnap már december van, a törvény a tervezet szerint január 1-jén hatályba lép, és gyakorlatilag majdnem mindenre 60 nap felkészülési időt és reagálási időt jelöl meg e tervezet. Általában tapasztalhatjuk azt, hogy ha a mezőgazdasággal kapcsolatos törvények jelennek meg, és különösen ha földdel kapcsolatos törvények vagy szövetkezetekkel kapcsolatos törvények, ahol mindenkinek van teendője, mindenkinek át kell gondolnia, hogy merre, hogyan mozduljon, ezek a felkészülési idők rendkívül rövidek. Ezért én szeretném javasolni a miniszter úrnak is, hogy ezeket a határidőket mindenképpen vizsgálják felül, és hosszabb felkészülési időt biztosítva e törvénytervezeten átvezetve legalább 90 napot jelöljünk meg.

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai