Készült: 2020.08.04.08:20:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap (2001.11.30.), 233. felszólalás
Felszólaló Tóth Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kénytelen vagyok itt megszólalni, de az ajánlás 62. pontjában szerepel ugyanez a kérdéskör.

Belementünk ebbe az elővásárlási jogba, elő-haszonbérleti jogba. Biztosan mindenkinek van különböző ötlete, hogyan lehet ezt megvalósítani, de nem tudom, képviselőtársaim végiggondolták-e már, hogyan fog ez működni a gyakorlatban. A törvénytervezet szerint először felkínálom annak, aki a kormánynak tetszik, a családi gazdálkodónak vagy a szomszédjának, vagy helyben lakónak, és majd ha ő lemond, majd akkor a hatodik helyen az eddigi bérbevevő is szóba kerülhet, akivel az eddigi bérbeadó tökéletesen meg volt elégedve. Most törvény szerint kénytelen lesz bérbe adni a földjét annak, akinek a gazdálkodása minőségéről még talán meg se tudott győződni.

Itt van a dolog sandasága, amiről Francz Rezső képviselőtársam olyan szemléletesen és képletesen beszélt, hogy nem a szövetkezetek ellen van ez a törvény, hanem a szövetkezetek létalapját támadja meg, alóla húzza ki azt a bérelhető földterületet, amit az eddigi bérbeadó kénytelen felkínálni a törvény szempontjai szerint meghatározott személyeknek, és majd ha ők kegyeskednek erről lemondani, meg még a nemzeti földalap kht. is, amely biztosan nem fog erről lemondani, mert az ő kedveskéinek ezt oda fogja adni... - tehát lehetetlen, hogy az a szövetkezet, amely eddig több személy kis földjét tudta értelmesen művelni, megfelelő minőségű és mennyiségű tevékenységet tudjon folytatni.

Itt van a dolog sandasága, kedves képviselőtársaim, és ezért mondta Francz képviselőtársam, hogy nem nekünk kell ezért szégyellni magunkat.

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai