Készült: 2021.03.05.07:19:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2005.07.04.), 58. felszólalás
Felszólaló Molnár László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Közeleg a jövő évi költségvetés tervezése. Mint tudjuk, az adótörvények és a költségvetés bevételi oldala szoros összefüggést mutat.

Az elmúlt héten Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr adójavaslatait a közvélemény, a külföldi elemzők, a szakma nagy várakozással kísérte, és úgy ítélem meg - a sajtó híradásait is figyelembe véve természetesen -, hogy megelégedéssel nyugtázzák az eddig bejelentett, és azt kell mondanom, hogy tervszerűnek tekintett hosszabb távú adópolitika intézkedéseit.

Az is elhangzott az ellenzék vezetője részéről, hogy nagy adókérdésekben a megegyezésre, konszenzusra törekvésük megvan, hajlandók ebben tárgyalni, ugyanakkor az is elhangzik a sajtóban, hogy az adócsökkentésekkel a szocialisták büntetik a családokat. Hogyan kell ezt értelmezni, hiszen a kis- és középvállalkozásoknak segítő jelenlegi intézkedések mindenféleképpen pozitív képet mutatnak.

A költségvetési időszakra vonatkozóan tehát kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy a bejelentett változások milyen hatással lesznek a költségvetési egyensúlyra, készítenek-e valamiféle számításokat a Pénzügyminisztériumban arra vonatkozóan, hogy az adócsökkentés következtében a bevételkiesés hogyan alakul, szükség lesz-e valamiféle megszorításra, és milyen hatással lehet az adóintézkedési csomag a maastrichti kritériumokat is figyelembe véve az eurózónához való csatlakozásra.

Köszönöm. Kérem megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai