Készült: 2020.09.27.16:20:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

25. ülésnap, 44. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Balázs
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:05

Felszólalások:  <<  44  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Viszonylag új vagyok ebben a székben, úgyhogy kérem, engedje meg, hogy egy általános megjegyzéssel kezdjem. Van egy mondás, hogy érted aggódom, nem pedig ellened. A Jobbik felszólalásait hallgatva nekem mindig ennek éppen az ellenkezője jut eszembe. Tehát önök, amikor egészségügyről beszélnek, akkor ezt egy olyan képviselő teszi, aki az orvosok külföldi munkavállalását segíti elő. (Derültség és közbeszólások a Jobbik, a DK és a Párbeszéd soraiból.) Amikor önök antiszemitizmusról és rasszizmusról beszélnek, akkor ezt olyan képviselők teszik, akiknek pontosan ilyen megjegyzéseik voltak a jövőben (sic!). (Folyamatos közbeszólások a Jobbik, a DK és a Párbeszéd soraiból.) Amikor pedig önök oligarchaügyekről beszélnek, akkor ezt egy olyan párt képviselőiként teszik, akiket foglyul ejtett egy oligarcha a saját bevallásuk szerint is. (Folyamatos közbekiáltások az ellenzék soraiból.) Ugyanez a helyzet önkormányzati ügyekben is. Önök úgy beszélnek és úgy lépnek fel az önkormányzati szektor szakértőjeként, hogy tulajdonképpen a magyar emberek önöket városvezetőként, illetőleg az önkormányzati rendszerben felelős pozíciót betöltőként nem várják el. Ennek legutóbbi jele a tiszavasvári, úgynevezett Jobbik-fővárosnak az elvesztése az időközi önkormányzati választásokon. (Folyamatos zaj, közbekiáltások az ellenzéki padsorokból.)

Ezt az általános megjegyzést azért tartottam fontosnak elmondani, mert ebből vezetem le azt, hogy önök miért aggódnak látszólagos módon állandóan az önkormányzatiságért, miért folytatják azt a dezinformációs kampányt, amelyik az önkormányzatiság elvesztéséről szól és ezzel vádolja a kormányt, miközben a kormány egyébként rengeteget tett 2010 óta az önkormányzatiság, a méltó önkormányzatiság megerősítéséért. Éppen az Orbán-kormány volt az, aki több mint 2 ezer települést megszabadított több mint 1500 milliárdos önkormányzati adósságállománytól, és a legkisebb településeken élőknek segített ez a legtöbbet, illetőleg a legkisebb önkormányzatokat tudta kirántani a bajból. De ugyanez van a nagyobb településekkel kapcsolatban is, ott is ugyanez az dezinformációs kampány folyik az önök hathatós részvételével, miközben mi annyit csinálunk, hogy elindítunk egy „Modern városok” nevezetű programot, amelynek az a lényege, hogy 3500 milliárd forintot, döntően költségvetési, hazai forrásokból tegyünk bele az önkormányzatok és a nagyobb települések fejlesztésébe. Ugyanennek a logikának a mentén indítunk el egy úgynevezett „Modern falvak” programot is a jövő évi általános költségvetési tartalék terhére, aminek éppen az az értelme, hogy a legkisebb településen élők is megélhessék az önkormányzatisághoz fűződő jogot, valóban ne úgy élhessék meg azt, ahogyan az 2010 előtt történt.

Ha Budapestről beszélünk, akkor ne legyünk azért álszentek. Budapest fejlesztése a kormány, a végrehajtó hatalom és az önkormányzat együttműködése nélkül nem valósulhat meg. Ezt tanítja nekünk a történelem is. Minden nagy budapesti fejlesztés, a folyamszabályozás, a hidak, a pályaudvarok építése, a Parlament, a múzeumok, illetőleg a közútfejlesztések is mind az állam és az önkormányzat közötti partnerségben valósultak meg. Ennek a partnerségnek a feltételeit mi voltunk egyedül képesek biztosítani, és az új, 2018. áprilisi választást követően felállt Orbán-kormány éppen ezért hoz létre egy dedikált szervezeti egységet az önkormányzat, Budapest fővárosa és az állam közötti együttműködés, partnerség és fejlesztési megállapodásoknak a kezelésére.

Úgyhogy éppen ezért azt szeretném öntől és a Jobbiktól is kérni, hogy ne Budapest ellen, hanem Budapestért aggódjanak, de ezt az ilyen típusú dezinformációs kampányokra épülő felszólalásokban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nem lehet megtenni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  44  >>    Ülésnap adatai