Készült: 2020.07.09.11:39:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 156. felszólalás
Felszólaló Dúró Dóra (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ügynökkérdéssel való szembenézéshez kizárólag politikai szándék hiányzik a kormányoldal részéről, ugyanis a Nemzeti Emlékezet Bizottságának felállítása is csak az időhúzást szolgálja, azt, hogy elmaszatolják továbbra is ezt a problémát.

Ha nyilvánosságra hoznánk ezeket az ügynöklistákat - ahogyan azt korábban a Jobbik is többször javasolta, és a legnagyobb megosztottságot sikerült a kormánypártok soraiban egy módosító javaslatunkkal kapcsolatos szavazás során felmutatni, 55-en szavaztak akkor a frakciófegyelemmel szemben, ha ezek az emberek felemelnék a szavukat határozottan a Fideszen belül is -, és végre sikerülne elérnünk közösen, hogy ezt a kérdést mi egyszer és mindenkorra rendezzük, akkor a további antikommunista lépéseket is meg tudnánk tenni. De addig, amíg önök akármilyen okok miatt tartózkodnak csak, vagy nem szavazzák meg ezeket a kezdeményezéseket, addig azt kell gondolnunk, hogy önöknek is érdeke az, hogy ezekre az aktákra, ezekre a listákra ne derüljön fény, ne ismerhesse meg azokat a nyilvánosság. Akár az önök padsoraiban is lehetnek érintettek, sőt a kormányban is felmerült ennek az eshetősége.

Egy magyar embernek és a magyar nyilvánosságnak joga van megismerni, hogy kik voltak azok, akik akár hazafias elkötelezettségéből az előző rendszerben megkeserítették embertársaink életét, és saját maguk szabad elhatározásából együttműködtek ezzel a rendszerrel. Egyébként az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala, hogy minden magyar állampolgár megismerhesse azokat, például előfeltétele lehetne a lusztrációnak is, hiszen emlékszünk Medgyessy Péter esetére is, akinek kormányfővé választását követően derült ki a D-209-es múltja. A Jobbik javaslata alapján ilyen emberek nemhogy miniszterelnökök nem lehetnének, de semmilyen köztisztséget nem vállalhatnának (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ki kellene söpörni az ügynököket a közéletből is.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai