Készült: 2020.07.08.07:40:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 242. felszólalás
Felszólaló Dúró Dóra (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik támogatja a javaslat tárgysorozatba-vételét, de a javaslatot sok tekintetben kicsit belterjesnek tartjuk. Mindazonáltal igaz, hogy a parlament egyáltalán nem működik családbarát módon, és sok olyan hiányossága van, ami tényleg nagyon könnyen kialakítható lenne, hogy a kisgyermekes édesanyák vagy adott esetben édesapák jobban és többet tudjanak a gyermekeikkel lenni.

Ugyanakkor a családbarát működést nem magunkkal kellene kezdeni, hiszen a képviselőknek mind anyagilag, mind intézményileg több lehetőségük van, hogy a gyermekeik elhelyezéséről gondoskodni tudjanak, míg nők százezrei vannak olyan helyzetben, hogy ezt nem tudják megtenni a munkahelyükön, vagy éppen ezért nem tudnak munkát vállalni, vagy nem olyan munkát tudnak vállalni, amilyet szeretnének.

Szerintünk tehát sokkal fontosabb lenne, hogy a közszférában elinduljon valamilyen, ehhez hasonló gondolkodás, és a közszféra dolgozói számára biztosítsuk azt, hogy együtt lehessenek a gyerekeikkel a munkahelyeiken, nemcsak egyébként a kisgyerekekkel, akiket fizikailag is szoptatni kell, hanem a nagyobb gyerekeikkel, adott esetben a házi feladat megírásában tudjanak segédkezni. És ha a közszférában elindulna ez a fajta gondolkodás és megvalósulnának ezek, akkor azt követően zárkózna fel talán a versenyszféra, ha számukra is kedvezményeket biztosítunk, hogy ezeket az intézkedéseket meghozzák.

A nők közéleti szerepvállalása, amiről Schiffer András beszélt, megint más kérdés. Önmagában az, hogy most az Országgyűlésben - ami a következő ciklustól már 200 fő alatti lesz - 20 nő lesz vagy akár 100 nő lesz, megint nem segít a nők tömegein, akik tényleg nem tudnak a gyermekvállalás miatt (Zaj. - Az elnök csenget.) adott esetben munkát vállalni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban. - Közbeszólások: Úgy van! Úgy van!)
Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai