Készült: 2020.07.07.20:22:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

269. ülésnap (2018.02.20.), 74. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Annyit szeretnék kérni államtitkár úrtól, hogy majd olvassa vissza a felszólalását, és ítélje meg, hogy annak a színvonala vajon méltó-e a kormány képviselőjéhez. Az ön főnöke, Szijjártó úr, akivel évtizedek óta együtt politizálunk itt, tud disztingválni, hogy mi az, amit szóvivőként vagy képviselőként elmond, és mi az, amit a kormány képviselőjeként. Azt gondolom, hogy ha valakitől, akkor legalább tőle tanuljon egy kicsit erről a témáról. Olyanokat mond, hogy „szétjogászkodni”. A kormány képviselője, egy külügyi államtitkár ilyen szavakkal él?! Ne haragudjon, államtitkár úr, ha ön ezen a színvonalon képviseli nemzetközi fórumokon Magyarországot, akkor nekünk jaj. Remélem, hogy a kollégái ennél  hogy mondjam  kifinomultabb elmék, már bocsánat a kifejezésért.

Az, hogy ön nem jogász, azt gondolom, hogy nem egy érdem. Sőt, a jog nem tudása, a jog tudásának hiánya pedig nem dicsőség. Úgy véli, államtitkár úr, hogy aki a jogállami elvek érvényesülését kéri számon, vagy a nemzetközi jog érvényesülését, az szétjogászkodja a vitát? Ne vicceljünk már egymással!

Az pedig, tisztelt államtitkár úr, a másik oldala ennek az éremnek, hogy talán emlékszik rá  ha oda tudott figyelni, miközben én a felszólalásomat elmondtam, merthogy Németh képviselőtársunkkal éppen beszélgetett , hogy próbáltam sorolni azokat az elemeket, vagy egyáltalán föleleveníteni belőlük egyet-kettőt, hogy mik azok, amik a XXI. századi autoriter rendszereknek az elvei, jellemzői, mint a nyers többségi elv, a szuverenitás hangsúlyozása s a többi. Mondtam, hogy nem teljes ez a felsorolás. Most úgy tűnik, hogy ki kell egészítenem ezt a szempontrendszert még eggyel. Ezeknek a rendszereknek a jellemzője, hogy a kormány és a kormánypártok árulónak minősítik az ellenzéket, leárulózzák az ellenzéket. Ön ezt a módszert is és ezt az elvet is hűen képviseli a mai parlamenti vitában, nevezetesen, hogy az ellenzéket árulónak nevezi a kormány tagjaként. Ez, még egyszer mondom  hogy mondjam  a tudományos kutatások alapján szintén jellemzője a XXI. századi autoriter rendszereknek.

Egyebekben pedig a többi felszólalás vonatkozásában azt tudom mondani, hogy az ostobaság szintje kezd a mai vitában kritikus méreteket ölteni. Én ezekre nem is reagálnék. Bennem volt egyfajta illúzió, meghallgatva egyébként Németh Zsolt képviselőtársunk felszólalását, hogy bár nagyon eltérő értékrenddel és nagyon eltérő érvrendszereket hangoztatva és használva azért mégis tudunk ebben a témában kulturált vitát folytatni. Csalódni kellett. Az ember azt tudja mondani, hogy 12 év képviselőség után is van új a nap alatt. Sajnos, most is ezt kell mondjam. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai