Készült: 2020.08.05.07:45:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

40. ülésnap (1998.12.08.), 242. felszólalás
Felszólaló Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy látszik, Juharos képviselőtársam figyelmét elkerülte, hogy a törvényjavaslatnak ez a része többé-kevésbé támogatásra talált az ellenzék képviselői részéről, és valószínűleg ezek - mivel nem is kétharmadosak - életbe léphetnek, tehát ezt az ön által sokat emlegetett célt részben elérheti. Mindjárt hozzáteszem még egyszer - hogy ne ringassa magát képviselőtársam illúziókba -, ne gondolja, hogy azzal, hogy a prostitúciót a város egyik helyéről a másikra tereljük, a vele együtt járó jelenségek is meg fognak szűnni. Azt hiszem, kétezer éve nem sikerült ezt megszüntetni; korlátozni lehet, állandóan bomlasztani és nyomást gyakorolni ezekre a szférákra, de körülbelül ez az, amit hatásosan el lehet érni; a jelenséggel, mint olyannal, azt hiszem, számolnunk kell. És a polgárokat, az állampolgárokat, az embereket se ringassuk olyan illúziókba, hogy majd ezeket a jelenségeket felszámoljuk és meg fognak szűnni - káros lenne, ha ilyen illúzióba próbálnánk ringatni őket!

És még a hátra levő 40 másodpercben - nem volt már időm reagálni az előbb - az ellenzék magatartásáról szólnék.

Tisztelt képviselőtársam figyelmét elkerülte, hogy amikor elmondtam a vezérszónoki beszédemet, felajánlottam, hogy tárgyaljunk ezekről a kérdésekről. (Dr. Salamon László: Nosza!) A füle botját sem mozgatta senki erre a felajánlásra. Mikor megkaptuk a hatpárti egyeztetésre a meghívót, közben a bizottságban már kitűzték a tárgyalást. Az államtitkár úrnak mondtam, hogy itt valami gond van - mert azt hiszem, könnyű belátni, hogy minek tárgyaljunk csütörtökön, ha a hétfői bizottsági ülésen leszavazzák a módosító indítványt.

Másrészt meg kell mondani, tisztelt képviselőtársam, hogy ezekre a gesztusokra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amelyeket ön itt megfogalmazott, akkor kellett volna gondolni, amikor az elmúlt öt hónapban a parlamentben más magatartást mutattak.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai