Készült: 2020.08.05.18:31:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

16. ülésnap (1998.10.02.), 146-148. felszólalás
Felszólaló Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  146 - 148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Némileg vívódtam magamban, hogy szóljak-e, mert semmiképpen nem a most kialakult vitához akarok hozzászólni, hanem azokhoz a gondolatokhoz, melyeket Fónagy államtitkár úr elmondott. Sajnálom, hogy nincs itt, mert azt hiszem, ebben a vitában a kormányoldalról - elnézést, hogy kénytelen vagyok ezt mondani - övé volt az egyetlen emberi és egyben politikusi bölcsességről is tanúbizonyságot tevő szó. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Nagyon remélem, legalábbis ezt a stílust és gondolatiságot szeretném követni azzal, amikor megpróbálom én is a magam nyerseségében, mondhatnám úgy is, őszinteségében és tisztaságában megfogalmazni azt, hogy én mit látok, hogyan látom, miről is folyik a vita közöttünk, és mi a jövő nagy kérdése. Mert gondolom, semmiképpen nem az - mint ahogy Fónagy államtitkár úr is hangsúlyozta -, hogy visszafelé mutogatunk, mert természetesen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a Bokros-csomag súlyos szenvedést okozott ennek az országnak, és azzal is tisztában vagyunk, hogy ennek az országnak a gazdasági stabilizációja - igenis tudjuk - a bérből és fizetésből élők és jórészt a nyugdíjasok terhére ment végbe. Ezt sajnos nem lehetett másképp megcsinálni, és ennek során sok súlyos igazságtalanság is történt, bár az alapvető elgondolásunk, hogy ezt a gazdasági stabilizációt úgy hajtsuk végre és a gazdaságba úgy vigyünk be forrásokat, hogy az képes legyen megújulni, annak egyik gondolata éppen ez volt, hogy megpróbáltuk ezeket a terheket szétteríteni. Ennek során egy sor igazságtalanság is történt, tisztában vagyunk vele.

A kérdés most az, tisztelt Országgyűlés (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és erről folyik most igazán a vita - egy pillanat, befejezem, elnök úr -, hogy most, amikor a stabilizáció nyomán ez az ország nagyobb teljesítményre képes és egyre nagyobb teljesítményre lesz képes, ezt a nagyobb teljesítményt hogyan osztjuk el.

Mi azt mondjuk, hogy a bérből és fizetésből élőknek és a nyugdíjasoknak kell ebből nagyobb részt kapniuk, részben erkölcsi okokból, részben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a társadalom stabilitásának fenntartása szempontjából, önök pedig egy másfajta megközelítésben gondolkoznak. Tulajdonképpen ma is erről folyik a vita, és erről folyt tegnapelőtt is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és azt hiszem, erről fog majd a jövőben is. Ehhez lényeges az, hogy az érdekegyeztetés úgy folyjék, ahogy az egy modern társadalomban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) - elnézést kérek - kívánatos, mert különben ez a folyamat megtörik és nem érvényesül.

 

ELNÖK: Képviselő úr, nem három percig tart a kétperces!

 

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a nagyvonalúságát, elnök úr, és elnézést kérek. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  146 - 148  Következő    Ülésnap adatai