Készült: 2020.09.20.00:22:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

49. ülésnap (2010.11.18.), 126. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:17


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium 2011-es költségvetésében szereplő nemzeti tanyafejlesztési program kapcsán megosszam önökkel gondolataimat, mint a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnöke is, és mint egy olyan képviselő, aki tanyán él és gazdálkodik családjával.

Magyarországon több mint 300 ezer ember él külterületen, és ez a szám folyamatosan növekszik. A tanyákon élőkről a kormányzati politika az elmúlt nyolc esztendőben teljesen megfeledkezett, pedig a modernizáció csak kismértékben érte el a tanyavilágot, így ott a hétköznapi élet alapvető szükségletei is elérhetetlenek.

Az 1 milliárd forintos keretösszegű nemzeti tanyafejlesztési program hét pontja alapvetően két területen nyújt megoldást a tanyákon élő emberek hétköznapi problémáira. Az első területbe tartozó tervek: a tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása, a tanyás térségek rossz állapotú dűlőútjainak karbantartása, a tanyás térségek közbiztonságának megteremtése, a tanyák energiaellátásának javítása, a tanyafelújítás, a tanyagondnoki szolgálat erősítése, egytől-egyig azt a célt szolgálják, hogy a tanyákon élők által viselt hátrányokat az esélyegyenlőség jegyében a kormány fokozatosan csökkentse.

A másik nagy terület a szociális, esélyegyenlőségi dimenzió mellett, amelyre a kormány a nemzeti tanyafejlesztési programra szánt 1 milliárd forintból forrást különít el, a tanyasi termékek piacra jutásának elősegítése, amely a tanyasi gazdálkodó családok megélhetésének biztosítását, egyúttal a tanyasi létforma megerősítését jelenti.

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Súlyos probléma, hogy Magyarország legtöbb kistelepülésén bolt híján a lakosság részére nincs biztosítva az áruellátás. Ugyanakkor nincsenek olyan tőkeerős helyi vállalkozások sem, amelyek alapvető élelmiszereket és háztartási cikkeket forgalmazó boltot üzemeltetnének.

Erre a helyzetre megoldást jelenthet, ha a nemzeti tanyafejlesztési program javaslata szerint a helyi, települési önkormányzatok állami segítséggel felvállalják ezt a feladatot, és olyan nonprofit vállalkozásokat hoznak létre, amelyek helyi bolt üzemeltetésével megszüntetik az áruhiányt, a boltban kapható termékek jelentős részét a helyi termelőktől megvásárolva.

Ezeknek az önkormányzati boltoknak az ellátása érdekében tervezzük a tanyasi áruk nagybani piacának létrehozását a Felső-Kiskunságban. E piacnak köszönhetően a hazai kiskereskedelemben is bővül a tanyán megtermelt áruk értékesítésének aránya. Ezzel jól járnak a termelők, hiszen a tanyasi áruk nagybani piacán bizton értékesíthetik terményeiket. Jól járnak a boltot fenntartó önkormányzatok és kiskereskedők is, mert olcsó és jó minőségű tanyasi élelmiszert vásárolhatnak, és jól járnak majd a fogyasztók is, mert egészséges élelmiszer kerülhet a családok asztalára.

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A magyar tanyavilág nem kizárólag az ott élő emberek magánügye, hanem a magyarság kulturális öröksége, közös kincsünk, amelynek fennmaradásáért, megőrzéséért, ápolásáért mindannyian felelősséggel tartozunk. Kérem ezért képviselőtársaimat, mind a magam, mind a tanyán élő több százezer honfitársam nevében, hogy a 2011-es költségvetés-tervezetet a tanyafejlesztési program megvalósulása érdekében is támogassák.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai