Készült: 2020.09.19.15:36:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

209. ülésnap (2012.06.28.), 233. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:42


Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnöke, mint egy jelentős tanyasi lakosságlétszámmal bíró felső-kiskunsági település polgármestere és mint tanyán élő és gazdálkodó országgyűlési képviselő, parlamenti munkám során mindig igyekszem nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy sorstársaim, a több mint 300 ezer tanyán élő polgár érdekeit is képviseljem.

Nincs ez másképp most sem, amikor Magyarország 2013. évi költségvetéséről tárgyalunk az Országház falai között. Igyekszem mérleget vonni, mit kaptak az elmúlt években a tanyákon élők a nemzeti ügyek kormányától, és mit várhatnak az elkövetkezendő évben az ország 2013. évi költségvetési tervezete alapján.

A tanyákon élők a rendszerváltás előtt és azt követően is az elfeledettség és a magárahagyottság keserű kenyerét ették. Sajnos ki kell mondanunk, hogy a mindenkori kormányzati politika korábban nem adta meg a kellő figyelmet a tanyasi embereknek, nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a tanyákon élők által a mindennapokban viselt hátrányokat fokozatosan csökkenteni tudja. Azonban Orbán Viktor miniszterelnök úrnak a választási kampányban Fülöpházán tett ígérete alapján, a kormányváltást követően a nemzeti ügyek kormánya érdemi lépéseket tett a tanyán élők esélyegyenlőségének biztosítására. Megtiszteltetés számomra, hogy miniszterelnök úr felkérésére kidolgozhattam azt a programot, amely alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium meghirdette a nemzeti tanyafejlesztési programot.

A tavalyi költségvetésben először jelent meg a tanya mint megőrizni és fejleszteni kívánt terület. A tanya és a tanyás településrendszer ugyanis nemzeti örökségünk része, egy igazi magyar sajátosság, ha úgy tetszik, hungarikum, amelynek fenntartása és fejlesztése nemzeti érdek. Az első tanyafejlesztési program révén közel egymilliárd forint támogatást kapott a magyar tanyavilág, a tanyasi gazdálkodók, a települési önkormányzatok egyaránt. A program beindításának hála, országszerte javított és karbantartott dűlőutak, tiszta ivóvíz, épülő-szépülő tanyagazdaságok jellemzik a tanyás térségeket. Mindemellett hosszú távon pedig az egészséges tanyasi élelmiszerek piacra jutását is nagymértékben elősegítette a nemzeti tanyafejlesztési program.

Külön örülök annak, hogy a tanyaprogram támogatása kapcsán valódi nemzeti egység mutatkozott meg a kormánypártok és az ellenzék között. Örömömre szolgál, hogy mindannyian egyaránt fontosnak ítéltük meg a tanyasi emberek ügyét, és pártpolitikai csatározások helyett jobbító szándékkal igyekeztek javaslataikkal még sikeresebbé tenni a tanyaprogramot.

Azt gondolom, hogy a 2013. évi költségvetés, amelyben az előző évek gyakorlatához hasonlóan helyet fognak kapni a magyarországi tanyavilág-fejlesztést célzó források, a tanyasi emberek számára a felemelkedés, a fejlődés és a gyarapodás költségvetése lesz. Ezt ígéri a tanyaprogram, illetve a vidék felemelését, megújítását célzó nemzeti vidékstratégia, valamint a közel 300 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetésre kerülő Darányi Ignác-terv is.

Látható, hogy a kormány összehangolt, hosszú távú koncepcióval rendelkezik a magyar mezőgazdaság és vidékfejlesztés ügyeit illetően. Ez tetten érhető lesz majd hazánk jövő évi költségvetésében is. A tanyákon élők kiállnak a nemzeti ügyek kormánya mellett, és kiállnak Orbán Viktor miniszterelnök úr mellett is, hiszen ennek a kormánynak számítanak a tanyás térségek és az ott élő polgárok problémái is.

(16.10)

Kedves Képviselőtársaim! Végezetül fontosnak érzem hangsúlyozni, hogy a magyar vidék és benne a magyar tanyavilág sikerei az ország minden polgárára nézve kedvező hatással bírnak. Város és vidék egyaránt profitál abból, ha a jó minőségű egészséges élelmiszer eljuthat a tanyavilágból a városi családok asztalaira. Tisztán, egészségesen, úgy, mint régen - nekünk ez a mottónk. Ez a célunk, ezt szeretnénk, a tanyavilág termékeinek minél szélesebb piacot teremteni az országban. Hiszem, hogy Magyarország 2013. évi költségvetése ehhez a célunkhoz biztosítja a szükséges forrásokat.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai