Készült: 2020.09.22.09:13:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

108. ülésnap (2011.07.11.), 419. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:45


Felszólalások:  Előző  419  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A tavalyi országgyűlési választások után felállt új kormányt sokféleképpen lehet néven nevezni. Nevezhetjük kormányprogramja után a nemzeti együttműködés kormányának, miniszterelnöke miatt második Orbán-kormánynak, politikai filozófiája okán pedig a második polgári kormánynak. Engedtessék meg nekem, mint a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete elnökének, hogy ezt a kormányt az ígéreteit betartó kormánynak nevezzem.

Orbán Viktor miniszterelnök úr több alkalommal bizonyságot tett amellett, hogy szívügyeként tekint a magyarországi tanyás térségekre. A "Tanyavilág a Parlamentben" című konferencián megígérte, hogy a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete programját a Fidesz beilleszti programjába. 2010. április 7-én meghívásunkra Orbán Viktor látogatást tett a felső-kiskunsági tanyavilágban, és lakossági fórumot tartott Kerekegyházán, ahol ígéretet tett arra, hogy a polgári oldal választási győzelme esetén kormánya kiemelt figyelmet fordít majd a több mint 300 ezer, tanyán élő honfitársunkra.

Az ígéreteket a kormányváltást követően tettek követték. Ezért jöhetett létre a nemzeti tanyafejlesztési program, amelynek pályázatait rövidesen meghirdeti a Vidékfejlesztési Minisztérium. Sokatmondó tény, hogy miközben az ellenzék a kormány lejáratásán, sőt mit több, megbuktatásán fáradozik itthon és Brüsszelben egyaránt, addig a kormánytagok politikai csatározások helyett a hétköznapi emberek, így a tanyákon élők problémáinak megoldására törekednek.

A kormány nemzeti tanyafejlesztési programja két fő célt szolgál. Az első cél, hogy a tanyákon élők tiszta ivóvízzel történő ellátásával, a tanyasi infrastruktúra fejlesztésével, a tanyák energiaellátásának biztosításával, a dűlőutak karbantartásával a kormány megteremtse a tanyás térségek fenntarthatóságának feltételeit, azaz élhető életet teremtsen a tanyákon.

A program másik célja, hogy a tanyasi áruk piacra jutásának elősegítésével, önkormányzati tulajdonú nonprofit boltok alapításával, a tanyasi áruk nagybani piacának létrehozásával megélhetést teremtsen a tanyán élő és gazdálkodó családok számára, és biztosítsa az egészséges magyar élelmiszerekhez való hozzáférést minden magyar ember, minden hazai fogyasztó számára.

A nemzeti tanyafejlesztési program céljaiból látható, hogy a kormány támogatja a tanyákon élő honfitársainkat, valamint megőrzendő értékként tekint a magyarországi tanyás térségekre. E program kitűnő eszköz arra is, hogy a hazánkat többnyire silány minőségű, nem ritkán még az egészségünkre is ártalmas élelmiszerekkel ellátó multicégek helyett a helyben megtermelt árut, a magyart termelőt, és végső soron minden magyar fogyasztót részesítsen előnyben.

A magyarországi tanyákon élő több százezer sorstársam nevében ezúton is szeretnék köszönetet mondani Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, hogy a kormány értékként tekint a tanyákon élőkre, és betartja azokat az ígéreteket, amelyeket a választási kampányban tett a tanyasi embereknek.

Meggyőződésem szerint a nemzeti tanyafejlesztési program a kormány egyik legfőbb sikertörténete lesz. Sikertörténet, mert visszaállítja a tanyasi emberek munkájának becsületét, sikertörténet, mert támogatja nemzeti örökségünknek, hazánk kultúrtörténeti és tájképi sajátosságának, a magyar tanyavilágnak a megmaradását. De legfőképpen azért lesz sikertörténet, mert a hagyományos tanyasi gazdálkodási forma megerősítésével és támogatásával lehetőséget biztosít arra, hogy újra egészséges hazai élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára, hogy Magyarország újra a saját lábára álljon az élelmiszer-termelés tekintetében.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  419  Következő    Ülésnap adatai