Készült: 2019.10.18.12:02:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

38. ülésnap (2018.11.12.), 166. felszólalás
Felszólaló Székely Sándor (DK)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:49


Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÉKELY SÁNDOR (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! A mai Magyarországon rengeteg probléma van, a bérektől kezdve az oktatáson át, az egészségügy tragikus helyzetéről már nem is beszélve, de van egy ügy, ami talán még súlyosabb mind között, és ez a devizahitelesek ügye. Merthogy ma Magyarországon azon kívül, hogy az átlagember nem lehet biztos abban, hogy lesz nyugdíja, már csak egy fenyegetőbb van, az pedig az, hogy vajon, lesz-e tető a feje fölött, mondjuk, egy hónap múlva.

Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Önök vannak hatalmon sajnos már kilenc éve. Az önök országlása alatt úszott el a forintárfolyam, és önök azok, akik a módosabb társadalmi rétegeket kiengedték az adósságcsapdából, míg az átlag magyarokat cinikus és aljas politikai indokokból és személyes haszonszerzés miatt arra ítélték, hogy életfogytig fizessék a hiteleiket.

Ma Magyarországon több millió ember azért dolgozik, hogy meglegyen a betevője, valamint hogy be tudja fizetni az óriásira nőtt törlesztőjét, amit a bankok és az állam még akkor sem akar elengedni, ha már réges-rég kifizette a felvett hitelt és a kamatok kamatját is, hiszen ami jár, az jár  már a bankoknak, még ha a fél ország beledöglik is. Emberi sorsok százezreit tölti ki az állandó egzisztenciális félelem, gyerekek tömegei frusztrálódnak szüleik gyötrelmei miatt. Az öngyilkosságok, az alkoholizmus, az alsó középosztály szétesése mind-mind arra enged következtetni, hogy itt azonnali és sürgős beavatkozásra van szükség.

Kérdezem ezért a miniszter urat, milyen konkrét lépéseket kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy tavasszal ne induljanak el újra a kilakoltatások. Szándékában áll-e a kormánynak a magyar lakosság harmadát sújtó devizahiteles problémát és lakhatási válságot kezelni? Megszavazzák-e az általam indítványozott eseti bizottság felállítását, hogy ezt a problémát közösen tudjuk megoldani?

Válaszát tisztelettel várom. (Taps az MSZP és a DK soraiban.)
Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai