Készült: 2019.12.15.06:16:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap, 84. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Felszólalás oka képviselő elutasítja a választ
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:26

Felszólalások:  <<  84  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Valóban, komoly dolgokról csak komolyan, és válasszuk valóban ketté a dolgokat.

Azt gondolom az egyik ügyben: a gyerekeket a családból kiragadni, még ha szegények is, ez bűn.

És nézzük a másik ügyet, a kistelepülések óvodáit és iskoláit! Ön idézett a válaszában. Én is idéznék önnek, mégpedig az Oktatási Minisztérium háttérintézménye, a Sulinova egy nyilvános kutatási anyagából, amelyben a következő áll: "Elmondható, hogy a kisiskolák megszüntetése, összevonása esetén, a nagyobb falusi iskolák működési költségeivel számolva csupán 2-5 százalék takarítható meg." Ez arra utal, hogy ezen iskolák működtetésének többletkiadásai nem jelentenek elviselhetetlen terhet a költségvetés számára.

Hasonló a helyzet a kisiskolák gyenge eredményességéről szóló adatokkal. Noha az elemzések szerint csakugyan dokumentálhatóak a tanulói teljesítménykülönbségek, azokat elsősorban a kistelepülések társadalmi összetétele és nem a pedagógiai munka eredménytelensége magyarázza meg.

Tisztelt Államtitkár Úr! A kistelepülések elleni kirohanásaiknak sem gazdasági, sem pedagógiai alapjai nincsenek. A választ nem fogadom el. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  84  >>    Ülésnap adatai