Készült: 2021.09.25.19:33:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap, 78. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Balázs
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:10

Felszólalások:  <<  78  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Itt már többen örülnek, hogy ön csatlakozott a szombathelyi Fideszhez (Derültség.  Közbeszólások az ellenzék soraiból.), de mielőtt ebbe az irányba elindulnék  mert, gondolom, azért itt előbb-utóbb tiltakozásba ütköznék , hallgatom az önök felszólalásait, és az az érdekes, hogy sorban állnak fel önök, képviselők, és mondják el, hogy önök nem oltásellenesek; igen ám, csakhogy egy olyan választási listára fognak felkéredzkedni a pártjuk nevében és önök személyesen is, amelynek pedig olyan vezetője van, aki oltásellenes, és ez a probléma. Ez a politikai felelősség kérdését veti fel. Ha tehát ön komolyan gondolja, hogy ez nincs így jól, akkor arra szeretném kérni, hogy a jelenlegi politikai szövetségeseitől határolódjon el.

Szombathely esetében  mert abban viszont abszolút egyetértünk, hogy minél több oltást kell beadni , én azt látom a statisztikákban, hogy ez Vas megye esetében is és Szombathely esetében is ütemezetten működik. Oltópontokból hatezer van az országban, képesek vagyunk hétezer oltópontot is kialakítani; ezek között van állami, önkormányzati, háziorvosi, ezer formáció ismert. Jelen pillanatban Szombathelyen negyven oltópont van, nem oltópontból van a hiány, hanem vakcinából, és hogyha valamire szükségük van a háziorvosi praxisoknak, akkor az az adminisztratív segítség. Ezért írt a kormányhivatal vezetője például Szombathely polgármesterének is, hogy ezt az adminisztratív segítséget biztosítsa. Ő ezt nem tette meg, hanem ebből megpróbált politikai hasznot és politikai vitát generálni. (Ungár Péter: Nem így van!) Szerintünk ez nem egy jó hozzáállás. Ugyanúgy, ahogy a többi önkormányzat, a kormánypártiak és az ellenzékiek együttműködnek a kormányhivatallal, ugyanilyen együttműködésre lenne szükség Szombathely esetében is; ez nem valósul meg azért, mert önök nem értik meg, hogy a segítség arról szólna, hogy a háziorvosok munkáját támogatni kell.

Nem újabb Patyomkin-dolgokat kellene jelen pillanatban létrehozni, hanem az oltásbeadás felgyorsítását kellene segíteni. Ebben kérném az ön hozzájárulását is, ugyanúgy, ahogy ezt tettem Bana képviselő úr felé korábban. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  78  >>    Ülésnap adatai