Készült: 2020.04.05.00:46:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 76. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is csatlakozni szeretnék a Csákabonyi Balázs által elmondottakhoz. Képviselőtársunk beszélt arról, hogy milyen intézkedéseket tervez a kormány. Én szeretném arra is a tisztelt Ház figyelmét felhívni, hogy mely intézkedéseknél van probléma, amelyekre a Fidesz frakciója módosító indítványt fog majd benyújtani. Három ilyen problémát említenék most meg.

Az egyik, amiről itt a mai napon polgármesterek már beszéltek, az önkormányzati normatívák csökkenése, csökkentése, többek között az öregek napköziotthonos ellátására szánt összegek csökkentése. Emiatt nagyon sok településen egyszerűen veszélybe kerül az öregek napköziotthonos ellátásának működtetése. Több polgármester elmondta, hogy amennyiben jövőre nominálisan is csökkenti ezt a normatívát a kormányzat, kevesebb pénzt ad erre a területre, ezeket az otthonokat nem tudják működtetni, ezeket sajnos be kell zárni. Nyilván nem ez lenne a kívánatos cél.

A másik két terület szélesebb kört érint, de elsősorban idősebb honfitársainkat. Az egyik a gyógyszerkassza ügye. Az Állami Számvevőszék felhívta a figyelmet rá, hogy 40 milliárd forint hiányzik jövőre az idei tervezetthez képest, 298 milliárd forintot tervez a kormány, az idén 340 milliárd forint körül lesz a felhasználás. Nyilván nem az a cél, hogy az idősek többet fizessenek jövőre a gyógyszerekért, ezt el kellene kerülni. A másik pedig a gyógyító-megelőző kassza ügye, ahol szintén 33 milliárd forintot csíp le a kormány. A házi betegellátás, a betegszállítás, a fogorvosi ellátás kerülhet így veszélybe.

Ezekre tehát a Fidesz módosító indítványt fog benyújtani. Arra kérem kormánypárti képviselőtársainkat, köztük Csákabonyi Balázs képviselő urat is, hogy támogassa majd ezeket az indítványokat, hogy biztonságosabbá tudjuk tenni az időskorú honpolgárok 2006-os esztendejét is.

Köszönöm, elnök úr. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai