Készült: 2020.04.05.00:29:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 64. felszólalás
Felszólaló Török Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előbb egy képviselőtársam - sajnos már nincs a teremben, nevezzük az egyszerűség kedvéért a Magyar Köztársaság volt kormánya volt miniszterének - beszélt itt az Ifjúság 2004 kutatásról, s arról beszélt, hogy a fiatalokat mi foglalkoztatja.

Van két kormány, egy volt kormány és egy jelenlegi kormány. (Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Egy kormány van! - Az elnök csenget.) A volt kormány is elkészítette a kutatást, és ennek a volt kormánynak az exkormánytagja a kutatás eredménye fölött sopánkodott, a jelenlegi kormány pedig cselekedett. Hiszen a cselekedet azt jelenti, hogy amikor azt mondják a pályakezdő munkanélküliek, hogy szeretnének munkához jutni, akkor a kormány a jövő évi költségvetésben például a Start-programra 8 milliárd forintot különített el. 8 milliárd forint, amelynek révén a pályakezdő munkanélküliek számára segítséget nyújtunk annak érdekében, hogy el tudjanak helyezkedni.

De hogy az esélyegyenlőséget is szolgálja a kormány intézkedéseinek sora, éppen ezért, nevezzük az egyszerűség kedvéért a volt kormány volt sportminiszterének, előbb azt mondta, hogy a tanuláshoz nem minden esetben segíti hozzá a kormány az elesett rétegeket. Éppen ezért indítottuk útjára az Útravaló-programot, amelyre a következő évben több mint 2 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben, és ennek révén az esélyegyenlőség, az esélyteremtés jegyében fiatalok ezrei számára teremtünk lehetőséget arra, hogy szakmát, érettségit vagy diplomát szerezzenek, s ezáltal elhelyezkedési esélyeik javulhassanak a munkaerőpiacon.

De ugyanúgy a fiataloknak, az ifjúsági tereknek a kialakítását szolgálja az az pályázati komplexum, ami a következő hetekben kerül kiírásra, és amiről itt, a parlamentben is esett már szó napirend előtti hozzászólásokban is, mely szerint 100 millió forint jut a következő időszakban játszóterek felújítására; ifjúsági turisztikai szálláshelyek felújítására és ifjúsági közösségi terek kialakítására 100 millió forintos összegek állnak rendelkezésre.

Ezek alapján tehát azt gondolom, hogy a fiatalok érdekeit szolgálja a jövő évi költségvetés.

Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai