Készült: 2020.04.02.12:50:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 54. felszólalás
Felszólaló Sisák Imre János (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:30


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Rácz Jenő miniszter úr mondandójára csak annyit szeretnék reflektálni, hogy jó lett volna, ha a miniszter úr arról is beszélt volna, hogy a fekvőbeteg-ellátásban és a háziorvoslásban szükséges több mint 40 milliárd forintos ügyeleti díjak biztosítva vannak-e a 2006. évi költségvetésben vagy nincsenek - hiába kerestük, mi nem találtuk. Azt gondolom, hogy a Magyar Orvosi Kamara kezdeményezését és a háziorvosok, valamint a fekvőbeteg-ellátásban dolgozók kezdeményezését mindenképpen figyelembe kellene venni, és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítéletét is komolyan kellene vennie a kormánynak.

A Korózs Lajos államtitkár úr által elmondottakra a következőt szeretném reagálni. Azt mondta az államtitkár úr, hogy a területre mintegy 150 milliárd forinttal több forrás jut a családtámogatási rendszer keretében. Szeretném elmondani, hogy ez a tények elferdítése. Mindannyian tudjuk, hogy a gyermekek után járó adókedvezmények megvonása kapcsán 70 milliárd forint kerül a rendszerbe; a rendszeres gyermekvédelmi támogatás finanszírozásából 46 milliárd forintot vesznek el az önkormányzatoktól; a szociális és gyermekvédelmi ellátás összegét az önkormányzatok esetében 7 milliárd 332 millió forinttal csökkentik; az önkormányzatok pénzbeli, szociális és gyermekjóléti ellátásokra szánt összegeit 1 milliárd forinttal csökkentik; ezenkívül a közoktatásra szánt összegeket 21 milliárd 466 millió forinttal csökkenti a kormányzat.

Tisztelt képviselőtársaim, ha ezeket a számadatokat összeadjuk, máris megvan a családtámogatási rendszerre nyújtott többlettámogatás, és a kormány egy forinttal sem tesz be többet a rendszerbe.

(11.20)

A másik: azt mondta az államtitkár úr, hogy az egyedülálló szülőket és a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülőket támogatják.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor az MDF benyújtotta a módosító indítványokat a tekintetben, hogy ezek a szülők magasabb összegű egyszeri támogatást kapjanak, vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménynél náluk az egy főre jutó jövedelemhatár a nyugdíjminimum 105-110 százaléka legyen, ebben az esetben a kormányzat ezeket a módosító indítványainkat elutasította. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Hát így támogatják önök az egyedülállókat és a beteg vagy fogyatékos gyerekeket nevelő szülőket, akik gyermekeket nevelnek! (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai