Készült: 2020.04.05.00:45:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 4. felszólalás
Felszólaló Gráf József (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:02


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GRÁF JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Nagyon köszönöm önnek, hogy megszervezte ezt a rendezvényt, és találkoztak az európai, újonnan csatlakozó parlamentek mezőgazdasági bizottságainak elnökei. Ugyanis van nagyon sok azonos, és van nagyon sok különös, eltérő érdekünk is egymástól. Ilyenkor minden demokráciában az az alapszabály, hogy megkeressük azt a legkisebb többszöröst, aminek alapján együtt tudunk dolgozni. Az elfogadott nyilatkozatból látom, hogy önök megtalálták, és ezért elismerésemet fejezem ki.

Az, ami különös és eltérő a tíz csatlakozó európai ország között, például az, hogy Magyarország az egyetlen, amely rendkívüli mértékben exportorientált mezőgazdaságát tekintve, hiszen a 3,1 milliárd euró exportunkhoz 2,1-2,2 milliárd euró import csatlakozik. Tehát minden olyan kérdésben, ahol a termékeinket kell elhelyezni Európában, kicsit egyedül vagyunk, inkább a régi 15 tagországhoz hasonló helyzetben vagyunk, azok közül is a nagy búza-, kukoricatermelőkkel és a nagy húselőállítókkal. Ezért nagyon fontos, hogy ezekben a kérdésekben is támogassanak bennünket az újonnan csatlakozók, és mi viszonttámogassuk őket néhány alapkérdésben. Ezek közül szeretnék néhányat megemlíteni.

Az első és legfontosabb, hogy a CAP-reform keretein belül a magyar álláspont kezdettől fogva világos, és most már többségi álláspont ez nemcsak a tíz csatlakozó országnál, hanem egyre több ország, például Franciaország és néhány nagy agrárország csatlakozott ehhez, hogy mindaddig semmilyen támogatáscsökkentést nem tudunk elfogadni, amíg ki nem egyenlítődnek a támogatási szintek.

(8.10)

Ez jelen pillanatban 60 százalék az új tagországok számára, és 100 százalék a régi tagországok számára.

Nagyon fontos, hogy olyan szerkezeti változtatásokat, mint amilyen a cukorreform - Magyarország álláspontja itt is a kemény álláspontok közé tartozik -, nem tudjuk azt elfogadni, hogy ennek a cukorreformnak a vége az legyen, hogy Magyarországon megszűnjön a cukorrépa-termelés és a cukorrépa-feldolgozás. Tehát a lassúbb változatot, a kíméletesebb változatot és azt tudjuk elfogadni, hogy legalább a jelenlegi termelés 75-80 százaléka és a gyárak közül három-négy az ötből továbbra is működni fog.

Nagyon fontos, hogy a WTO-tárgyalásokon szintén a legkeményebb álláspontok közé tartozik a magyar. Úgy gondoljuk, hogy elég előnyt és elég kedvezményt adtunk a fejlődő országoknak és az Amerikai Egyesült Államoknak is az elmúlt időszakban ahhoz, hogy most már továbbmenni ezen az úton nem lehet, és egyoldalú kedvezményeket sem lehet az Unión kívüli országok számára adni, hiszen a támogatások szinte teljes leépítése lehetetlen helyzetbe hozná az Európai Unión belüli agrártermelő országokat.

Együtt kell működni különösen azokkal az országokkal, amelyek azért jelentős élelmiszer-ipari exportot bonyolítanak le, a termékek minőségének a megőrzésében és kiválóságának a biztosításában. Ebben a magyar álláspont szintén teljesen tiszta és világos: mi elkövetünk mindent azért, hogy a termőföldtől, illetve a baromfióltól - hogy az aktuális problémára utaljak - vagy a sertésóltól a fogyasztó asztaláig kerülő termékek mindegyike pontosan visszakereshető legyen, és a minőséget maximálisan biztosítani tudjuk. El fogjuk érni azt, hogy minden magyar terméken rajta lesz a “Hungáriaö jelzés, és rajta lesz az, hogy készült ebben az országban, nem úgy általában az Európai Unióban, és a magyar állategészségügy minden garanciát megad ahhoz, hogy ezek a termékek egészségesek és fogyaszthatók lesznek a következő időben.

És együtt kell működni olyan területeken is, ahol túltermelés van jelen pillanatban, ilyen a szőlőágazat, amely tegnap is szóba került a parlamentben. Örülünk annak, hogy közös segítséggel sikerült elérni azt, hogy 500 ezer hektoliter bort, felesleget ki tudunk vonni a magyar piacról, ez helyreállítja a piaci egyensúlyt, segíteni fogja az igen alacsony, a ténylegesen alacsony felvásárlási áraknak a következő időszakban való emelkedését. Előre kell menni az eredetvédelmi törvények megvalósításában, és általában biztosítani kell, hogy a magyar termékek kiválóak legyenek, és Európa fogadókész legyen erre.

Köszönöm az ez irányú erőfeszítéseit. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai