Készült: 2020.04.02.10:55:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 26. felszólalás
Felszólaló Ékes József (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Szekeres Imre képviselőtársam által elmondottakra szeretnék reagálni. Úgy fogalmazott, hogy a kétéves költségvetés kibújás a demokrácia alól. Nagyon jól tudjuk, hogy az Európai Unión belül hétéves költségvetés van. Ez adja és biztosítja a hosszú távú kiszámíthatóságot, hisz ebből tudnak önök is arra hivatkozni, hogy 2007-től 2013-ig az Európai Uniótól közel 13 000 milliárd forint érkezik majd. Nem, képviselőtársam? Szerintem ez így van.

A másik oldalon pedig ön beszélt a hazai kis- és középvállalkozásokról. 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémiának mekkora forrást ígértek és mekkorát adtak? De ugyanez vonatkozik a 2005. évre is. Nézzük meg, hogy a hazai kis- és középvállalkozásoknak beígért, majdan szerződés alapján és valóban kifizetett költségek között milyen óriási nagy eltérés van! Ezt kellene megvizsgálni nagyon pontosan, és meg kellene azt is nézni, hogy miért alakult ki Magyarországon a hazai kis- és középvállalkozásoknál körbetartozás, képviselőtársam. Hiszen ha a 2004-es ÁSZ-jelentésben is megnézzük, hogy mekkora volt a beígért 40 milliárd forint nagyságrendű, majd a 23,6 milliárd forintos megkötött szerződésből mennyit fizettek ki a 2005. évben, sajnálatos módon rettentő keveset.

Ebből adódóan pontosan a hazai kis- és középvállalkozásoknak a körbetartozása vált olyan mértékűvé, ami alapján nagyon sok vállalkozás egyszerűen versenyképtelen az Európai Unió piacán. Pontosan ezekben a kérdésekben kellene a költségvetésnek valóban arról szólni, hogy a kormány a költségvetésén keresztül betartja a demokráciát, és ami szerződést megköt, azt meg is próbálja arra a határidőre kifizetni, amely a szerződés tárgyát is képezi. Mert sajnos nagyon sok peres ügy indult meg ezzel kapcsolatosan, és ha a vállalkozás a forrását nem kapja meg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akkor sajnos az alvállalkozót sem tudja kifizetni. Ezekben a kérdésekben kellene a rendet és a demokráciát betartani. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai