Készült: 2020.04.05.00:09:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 242. felszólalás
Felszólaló Dr. Ipkovich György (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. IPKOVICH GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mádi képviselőtársam hozzászólásához egy rövid megjegyzést fűznék. Szombathely városa is 300 lakásépítést tervezett az elmúlt ciklusban lefolytatott választási kampányban, aztán nem építettünk 300 lakást. Nem építettünk, mert ez elmúlt két és fél évben az építési támogatások eredményeként Szombathely városában több mint kétezer magánerős lakás épült, és kiszámoltuk, hogy ha mi az erőnket lakásépítésbe fektetjük, hozzátéve a közbeszerzési eljárásokkal járó hercehurcát, közel 30-40 százalékkal nagyobb bekerülési összegért kaptunk volna egy négyzetméter új lakást, így nekiálltunk vásárolni. Ehhez kaptunk több mint 200 millió forint kormányzati támogatást is, és így építés nélkül, vásárlással több száz család lakásproblémáját oldottuk meg ezzel, egyrészt.

Hozzájárultunk a lakásmobilizációhoz, hisz a leadott lakások iránti csökkentő keresletben mi viszonylag nyomott áron tudtunk használt lakást venni. A szociális bérlakásra jogosultak nagy örömmel fogadták el a leadott lakásokat is, és úgy tudtuk gyarapítani a város szociális bérlakásállományát, hogy tulajdonképpen feleannyit költöttünk egy lakásra, mint ha lakásépítésre fordítottuk volna az összeget. Ezt azért mondom el, hogy azért kellő megvilágításba helyezzük itt az építést és a vásárlást mint a szociális bérlakás-növelő technikákat. Mi úgy látjuk, Szombathelyen célszerűbb volt a vásárlást eszközölni, hisz a lakásproblémák megoldása során nem igazán számottevő az az igényjogosultak körében, hogy most új lakásba vagy pedig egy felújított, leadott lakásba költöznek.

A Molnár államtitkár úr által elmondott növekedési trendet az építőipar tekintetében a magam részéről alá tudom támasztani, úgy bővült kétezer lakással Szombathely lakásállománya, hogy tulajdonképpen önkormányzati és állami építkezésbe nem kezdtünk bele.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  242  Következő    Ülésnap adatai