Készült: 2020.04.05.00:20:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 24. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:20


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Amint azt a tegnapi nap folyamán hallhattuk, a 2006. évi költségvetés nem más, mint egy érzéketlen kormány, egy luxusbaloldal (Derültség és közbeszólások az MSZP soraiban: Végre! - Dr. Géczi József Alajos: Azt hittük már, alszotok!) kártyavár-költségvetése. (Derültség és szórványos taps az MSZP soraiban. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Legalább ne nevesd el magad! Vedd komolyan!)

Vegyük át, hogy ki is épít mostanság kártyavárat! Kártyavárat általában a gyermekek szoktak építeni otthon maguknak, próbálgatják, hogy össze tudják-e rakni az elemeket, és nagyon örülnek, mikor sikerül, szomorkodnak, mikor összedől vagy nem sikerül, és kezdik újra az egészet. De a szülők is szoktak kártyavárat építeni a gyermeküknek, hogy szórakoztassák a gyermeket, tanítgassák, hogy hogyan lehet összerakni a különféle elemeket, és hogyan lesz az látványos és mutatós. No, így van ez a szocialista-liberális kormány a 2006-os költségvetéssel, mert olyan, mintha ezzel a költségvetéssel gyermeknek néznék az egész társadalmat, az egész országot.

Miért építenek általában kártyavárakat? Legfőképpen azért, hogy szép legyen, jó legyen, mutatós legyen, lehessen neki örülni, hogyha nem is sokáig, néhány pillanatig, de azért nagy öröm valóban, hogyha összeáll egy kártyavár, és lehet azon csodálkozni.

Mi a sorsa egy kártyavárnak? Az a sorsa, mint a 2006-os költségvetésnek, hogy összedől. Eddig még a világon minden kártyavár összedőlt, összeomlott, egyetlen kártyavár nem maradt meg épen. Sajnos így vannak a szocialisták és a szabad demokraták a költségvetéseikkel: eddig kivétel nélkül a kormányzásuk alatt minden évnek a költségvetése összedőlt, egyetlen költségvetés sem maradt épen, talpon, a lábán, és egyetlen költségvetés sem érte meg azt, hogy úgy, ahogy a törvényben el volt fogadva, teljesüljön.

(9.10)

Nézzük, hogy miért kártyavár ez a költségvetés. Nézzük meg, hogy milyen lapokból, milyen elemekből áll egy kártyavár. Egy normál magyar kártya, tudjuk, milyen lapokból áll. Ilyen lapokból áll össze a 2006-os költségvetés is. (Gőgös Zoltán: Abban csak ász van!) A kártyavárnak kártyák az elemei, amelyek később aztán összedőlnek. Ennek a költségvetésnek két labilis eleme van.

Az első a bevételi lába, amire azt mondja az Állami Számvevőszék, hogy nehezen teljesíthető vagy nem teljesíthető. Az alapja a gazdasági növekedés lenne. Erre az Állami Számvevőszék azt mondja, hogy megalapozatlan, túl felültervezett a gazdasági növekedés. Az adóbevételek 58,3 százaléka nehezen teljesíthető. Felültervezett az egészségbiztosítási járulék, túlzott optimizmusra vall. Persze, fölvetődik a kérdés, hogy egyáltalán optimizmus vagy hozzá nem értés, tapasztalatlanság, vagy netán felelőtlenség az, amit ebben a költségvetésben láthatunk.

Aztán óriási bizonytalanság a bevételek tekintetében a 2005. évi maradványképzés összege. Ez 540 milliárd forint. Képzeljék el, hogy 540 milliárd forint van zárolva jelenleg a költségvetésben, és arra vár, hogy a jövő év január-február-március hónapjában kifizessék. Az a nagy kérdés, hogy amik bejönnek 2006-ban bevételek év elején, azok az előző évet fogják finanszírozni - miből fogják az ez évi folyó bevételeket finanszírozni? Elárulom: hitelekből, az adósságállomány növeléséből fogják az ez évi bevételeket, illetve a folyó kiadásokat teljesíteni.

Azt kell hogy mondjam, hogy a másik kártyalap, ami ebben a kártyavárban van, a kiadási tételek. A kiadási tételekre az Állami Számvevőszék azt mondja, hogy bizony alultervezettek. Túl sok a felülről nyitott előirányzat; a kiadási főösszegeknek 41 százaléka olyan előirányzatból áll, ami felülről nyitott, ami azt fogja jelenteni, hogy bármikor év közben, mindenféle következmény nélkül ezt túl lehet lépni.

Alultervezett a lakástámogatás összege. Olyan, mintha ez a kormány az előző kormány által létrehozott otthontámogatási programot nem akarná finanszírozni, és nem tervezi be a támogatás részét, csak a sajátját.

Alultervezett az uniós pénzek társfinanszírozása, és alultervezettek a nyugdíjkiadások. Két példa rá: nincs betervezve a jövő évre az ez év novemberében adott 1 százalékos nyugdíjnövekedés - egyszerűen nincs benne a költségvetésben -, és nincs betervezve az 5 százalékos özvegyinyugdíj-növekedés sem, amit a miniszterelnök itt a parlamentben többek között megígért.

Ugyanez a helyzet az egészségügyi kasszával, szintén alultervezett, valamint az önkormányzatok támogatása, 120-150 milliárd forint kivonása történik meg az önkormányzati ágazatból, és ami a legfájóbb ezen belül: a közoktatási normatívák alultervezése, illetve a normatívák csökkentése. Már-már ott tartunk, hogy ki kell mondani, az önkormányzatok nem fogják tudni teljesíteni a vállalt kötelezettségeiket, a vállalt feladatukat.

De ugyanez a helyzet azzal a bizonyos csodafegyverrel, a PPP-vel: az Állami Számvevőszék szerint kritikus ennek a tervezése, és átláthatatlan. Ennek aztán a következménye az, amit egyébként legalább bevall most már a kormányzat, hogy az adósságállomány 2006-ban 60 százalék fölé fog nőni, 63,2 százalékot fog elérni a GDP-hez viszonyítottan. Ne felejtsék el, tisztelt kormánypártiak, hogy 52,2 százalékról kezdték, hiszen 2001 végén 52,2 százalék volt.

Összességében ma már nincs olyan gazdasági elemző Magyarországon, aki elhinné azt, hogy a tervezett hiánycélt, a 4,7 százalékot el lehet érni a 2006-os költségvetésben. Mivel ez egy folyamat, azt kell mondanunk - mivel 2005-ben is jelentősen túllépjük a tervezett hiányt, hiszen 6,1 százalékot terveznek, amit szintén nem fognak tudni teljesíteni -, hogy a kártyavár következő eleme az, hogy nem fogják tudni teljesíteni a kitűzött hiánycélt, tehát egy kockázatos és labilis kártyalapja lesz a kártyavárnak a hiánycél. Ennek következményei egyébként beláthatatlanok most már, hiszen ez nemcsak az adósság és a hitelállomány növelését jelenti, hanem azt is, hogy az euró 2010-es bevezetését - és ez a kártyavár következő eleme - is egészen bizonyos, hogy át kell ütemezni, mert egyszerűen nem lesz tartható.

Tisztelt Képviselőtársaim! Látva a tegnapi vitából és az eddig elhangzott véleményekből, hogy nem sokat fogadtak meg az ellenzék tanácsából, mi a mai vita során elkezdünk önöknek egy kártyavárat fölépíteni, azért, hogy láthassák, milyen az önök költségvetése; azért, hogy vizuálisan is önök előtt megjelenjen az, hogy milyen a 2006-os költségvetés, amit az ország, illetve az Országgyűlés elé terjesztettek. Az a kérésünk, hogy ne tessék siettetni a kártyavár összeomlását, mert ahogy mondtam, eddig még minden kártyavár összeomlott. Így a 2006-os szabad demokrata-szocialista kártyavár is össze fog omlani.

Azt kérem, és azt reméljük, hogy a mai napon megépített, vizuálisan is látható termékük, a 2006-os kártyavár, azaz a 2006-os költségvetés arra ösztönzi önöket, hogy - még nem késő - vonják vissza ezt a költségvetést (Egy hang az MSZP padsoraiból: Jaj!), és nyújtsanak be helyette egy olyat, egy olyan stabil alapokon lévő várat, legalább a vár alapjait, amit soha senki nem tud romba dönteni, és olyan legyen, amit Szekeres úr mondott, hogy igenis ez a jövőnek szóljon. Tisztelettel kérem, fogadják meg tanácsunkat, és ne bántsák a kártyavárat, hiszen az magától is, higgyék el, mint ahogy a jövő évi költségvetés, össze fog omlani.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai