Készült: 2020.04.05.00:45:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 234. felszólalás
Felszólaló Mádi László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Ön nem cáfolt semmit abból, amit mondtam. Az, hogy az építőipar ebben az évben növekedett, elsősorban az autópálya építésének köszönhető.

A lakásépítések vonatkozásában pedig körülbelül két év kell ahhoz, hogy a tervektől a megvalósulásig eljussanak a polgárok és a családok, tehát igazából ez annak a rendszernek, a polgári otthonteremtési rendszernek az eredménye, hogy a 2000., 2002., 2003. évben indított építések elértek oda, hogy ebben az évben átadható lakások legyenek. Ez nem az önök intézkedéseinek a következtében állt elő, önök megszorításokkal éltek.

Majd odaadok önnek egy tanulmányt, amely világosan megmondja azt, hogy egy átlagos lakás tekintetében körülbelül 30 százalékkal nőttek az elvonások, és körülbelül 30 százalékkal csökkentek a támogatások. Tehát ez a szocialista kormány tevékenységének a mérlege. Ugyanakkor gondolom, nem cáfolja azt, hogy a lakásépítés területén ma már a tízezret közelíti az eladatlan lakások száma; azt sem cáfolja, hogy leállt az állami bérlakás-építési program, és erre egyetlen fillér sincs a jövő évi költségvetésben; gondolom, azt sem cáfolja, hogy az elmúlt időszakban kevesebbet költöttek a panelfelújítási programra, mint mi, amikor 2002-ben, az utolsó évünkben a kormányzást átadtuk önöknek.

Tehát sajnálatos módon itt nem a szociális érzékenység, hanem valami más, valami becsapás, szószegés esete forog fenn. A Fészekrakón keresztül azokat az embereket támogatták, akik 100 ezer forintos havi törlesztőrészleteket tudnak vállalni. Ez a politikája a luxusbaloldalnak. Azt gondolom, az egyszerű embereknek kell segíteni, az egyszerű emberek pedig most nagy gondban vannak, mert őket most lényegében az 5 millió forintos hitelplafonnal tömegében kiszorították a használtlakás-piacról.

Tudja, mennyivel csökkent az előző évhez képest az illetékhivatal adatai szerint csak Budapesten a használtlakás-forgalom? Egyharmadával. Az emberek nem tudják eladni a lakásukat, ezért nem tudnak új lakásba költözni, vagy nem tudnak nagyobb használt lakásba költözni. Menjen el, és beszélgessen az emberekkel, ha ennyire nem hisz a tényeknek!

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai