Készült: 2020.04.04.22:35:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 214. felszólalás
Felszólaló Iváncsik Imre (MSZP)
Beosztás honvédelmi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Úgy látszik, szokás ellenzéki képviselőtársaim részéről Kossuth Lajost idézni meg lovas tatárokat ideterelni a vita színterére. Hát ez is mutatja azt a komolyságot, kedves barátaim, ahogyan önök szakértelemmel, hozzáértéssel, a téma pontos ismeretében fejtik ki véleményüket.

(17.10)

Ne feledkezzenek meg arról, hogy a mi kormányunk, amikor a védelmi felülvizsgálatot végezte, pontosan abból indult ki, hogy milyen alapvető változások történtek a geopolitikai helyzetben, Magyarország biztonsága tekintetében. És ezt nem a Honvédelmi Minisztérium vezetői mondták ki, hanem a legavatottabb és a legkiválóbb, nemzetközi tekintélyű szakemberek; magyar, amerikai, brit, francia és német szakemberek. Olyanok, akik a legjobban értenek a témához.

És nem kell itt a tatárokról beszélni, vagy éppen lehet beszélni, de akkor azt hiszem, hogy többet nem is nagyon érdemes az önök felszólalásaira reagálni, mert komolytalan az egész. Arról van szó, hogy alapvetően megváltozott Magyarország biztonsági helyzete. Tisztelt Lasztovicza képviselő úr, nincs olyan állam Magyarország környezetében, amelyben politikai szándék lenne Magyarország ellen irányuló támadásra, és nincs olyan hadsereg - ha ön ezt nem tudja, most szeretném világosan elmondani -, amely alkalmas lenne arra, hogy a győzelem reményében bármilyen támadást indíthatna Magyarország ellen.

Azt viszont nagyon helyesen mondja, hogy mi a szövetség tagjai vagyunk, és szövetségi keretben gondoskodunk a haza biztonságáról, szemben azzal, amiről egy nagy teoretikus vitát folytattunk éveken át önökkel, hiszen önök követelték - Nyitray képviselő úr is és a többiek is, bizottsági és plenáris jegyzőkönyvek vannak róla -, hogy Magyarországnak képesnek kell lennie önállóan gondoskodni a saját védelméről. Mit gondolnak, az vajon mennyibe kerülne, ha erre szükség lenne? De erre szerencsére nincs szükség.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai