Készült: 2020.04.05.00:40:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 212. felszólalás
Felszólaló Lasztovicza Jenő (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Úgy gondolom, hogy ez az egész honvédségi költségvetés meg a reform elhibázott. Ha megnézzük a Magyar Honvédség létszámbeli erejét, a technikai, technológiai felkészültségét, azt gondolom, lehet, hogy nem a legjobb a hasonlat, de ha egy lovas tatár század bejönne Keletről, lehet, hogy elmenekülnénk. Ezt csak azért mondom, lehet ezen mosolyogni, képviselőtársaim nagyon jól emlékeznek arra, hogy bő egy évtizeddel ezelőtt egy nagy katonai rendszer már összedőlt, amiben nagyon bízott mindenki. Ugye, a Varsói Szerződésről van szó, 24 óra alatt megszűnt. Akkor azért Magyarországnak lényegesen erősebb és megbecsültebb volt a honvédsége. De nem tudom, mi lett volna, ha esetleg a környező baráti országoknak lett volna valami gondjuk Magyarországgal.

Ahogy megnézzük a külpolitikai helyzetet, azért vannak a környező országokban még olyanok, akikkel nem vagyunk puszipajtások, és a haderejük egészen más. Azt gondolom, egy ország biztonságát nagymértékben az adja, hogy a saját honvédelme milyen. És ha megnézzük ezt a nagymérvű leépítést, laktanyák bezárását, amik itt történnek, és ezt a finanszírozást, amit a Magyar Honvédség kap, elgondolkodtató saját tízmilliós kis országunk biztonságát tekintve. Nem hiszem, hogy így lehet biztonságról beszélni, amit az önök kormányfője, az önök kormánya folyamatosan mond, hogy a biztonság. Én nem vagyok meggyőződve, hogy akkora ez a biztonság akkor, amikor nincs megbecsülve kellőképpen a honvédségünk, és létszámában, technikájában is olyan, amilyen.

Egy szerencsénk van, hogy a NATO még megvan, és ebben a NATO-ban még tagország az Egyesült Államok. De fel kell tenni a kérdést, mert ez sincs kőbe vésve, meddig marad ez így.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai