Készült: 2020.04.05.00:02:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 210. felszólalás
Felszólaló Iváncsik Imre (MSZP)
Beosztás honvédelmi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Nyitray Képviselő Úr! Azért kértem sietve szót, mert végre egy dolog, amiben tökéletesen egyetértünk, és ennek szeretnék itt hangot adni: tiszteletet érdemelnek a katonáink azért a helytállásért, amelyet folyamatosan tanúsítanak, bármikor, bárhol járunk a világon, mindenütt a legnagyobb elismeréssel nyilatkoznak róluk. Így volt ez akkor is, amikor néhány héttel ezelőtt Nápolyban az ottani NATO-főparancsnokkal tárgyaltam, aki éppen ma tartózkodik Magyarországon, és bár önök tegnap négyen is óriási erőfeszítést tettek azért, szerintem óriási aránytévesztéssel, hogy a honvédelmi költségvetésről hosszan beszéljenek, oly sok minden másról is beszélhettek volna a tegnapi napon, úgy tűnt a mai sajtóból, hogy ez az ingerküszöböt nem érte el. Szerintem nagyon helyesen, mert önök nem pontosan úgy közelítették meg a dolgokat, ahogyan vannak.

Majd ajánlom az önök figyelmébe, hogy nézzék meg a ma esti és a holnapi tudósításokat arról, hogy mi történik ma akkor, amikor önök itt arról beszélnek, hogy alkalmatlan a honvédség a haza megvédésére. Ma az történik, hogy deklarálja a NATO, hogy a honvédség integrációjának első része sikeresen befejeződött. Elismeri, hogy a felajánlott alakulataink minden szempontból együttműködőkészek, idegen szóval interoperábilisak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök mondhatják itt a Házban, hogy mi van önök szerint, a valóságot pedig figyeljék meg; a valóság az, hogy a honvédség fejlődik, hogy az alakulataink egyre jobban felkészítettek, egyre komolyabb eszközökkel rendelkeznek, és a szövetségesek, maga a NATO nyilatkozik és elismeri, hogy minden szempontból alkalmas feladatainak az ellátására. Erről van itt szó az egész vitában, nem csak a honvédelmi ügyekben, hogy önök butaságokat beszélnek, olyasmit, aminek semmi köze a valósághoz. Majd nézzék meg a deklarációt, benne lesz fehéren-feketén, hogy ragyogó eredményeket értünk el, és az első fázis sikeresen, a mai nappal lezárult. Erről dokumentum lesz még a mai napon.

Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai