Készült: 2020.04.05.00:11:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Magda Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MAGDA SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az uniós csatlakozást követően mindannyiunknak nagyon fontos volt az, hogy tanúbizonyságot kapjunk arról, hogy az új tízek miként tudják helyüket megállni, miként találják meg a helyüket. Ezért a mezőgazdasági bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői az elmúlt év során arra az elhatározásra jutottak, hogy ez évben kezdeményezünk egy közös találkozót a csatlakozó tízekkel, amely október 20-án létrejött. Erre a tanácskozásra úgy készültünk, hogy mind kormánypárti, mind ellenzéki kollégáink témákat vállaltak fel, és gyakorlatilag teljesen szakmai alapon igyekeztünk arról szót váltani, hogy melyek előnyösek mind a tízünknek, és miként kell ezért lobbiznunk.

A szakmaiságot mutatja az, hogy egy két és fél órás tanácskozást követően állásfoglalást sikerült létrehoznunk, amely a következőket tartalmazza. Közös érdekünk a 2007-2013-as időszakra szóló költségvetés mielőbbi elfogadása, a felzárkóztatást elősegítő források biztosítása. Viszont az agrár- és vidékfejlesztési alapokat érintő támogatások bármilyen mértékű csökkentése elfogadhatatlan számunkra.

A gabonaintervenciós készletek tekintetében indokolt az eddigi értékesítési politika megváltoztatása. Az intervenciós készletek értékesítési idejét le kell rövidíteni. Érdekeltek vagyunk ugyan a cukorpiac reformjában, ám annak figyelemmel kell lenni mind a társadalmi, mind pedig a gazdasági szempontokra. Ezért csak egy lényegesen lassúbb reformot támogatunk. A közel 40 százalékos árcsökkenés csak akkor fogadható el, ha az kompenzálásra kerül, és abból a termelők is részesednek.

Az alternatív energiahordozók nagyobb elterjesztése segítheti a piaci zavarok kezelését, a termőterület kedvezőbb hasznosítását. Ennek érdekében kérjük, hogy egy egyszerűsített támogatási rendszer kerüljön kidolgozásra, az ezt segítő adószabályok pedig mielőbb kerüljenek megalkotásra. Minden uniós országban egységes, megbízható élelmiszer-biztonsági, minőségvédelmi rendszernek kell működnie. Szélesíteni és támogatni kell az eredetvédett termékek körét. A harmadik országbeli áruknál pedig szigorúan érvényesíteni kell az uniós előírásokat.

Ezen állásfoglalást a tíz csatlakozó ország kilenc képviselője aláírta, a kilenc képviselő közül hét elnökként jelent meg, Málta nem képviseltette magát.

Tisztelt Országgyűlés! A fenti szakmai kérdések mellett a nap folyamán több olyan kérdést is átbeszéltünk, amelyek nemzeteinknek az uniós csatlakozás utáni betagozódásáról adott tanúságot. Így nagyon fontos volt az, hogy ki miként tudta a koppenhágai vállalását teljesíteni. Nagy örömmel vettük azt, és mondtuk, hogy nálunk szóba sem jöhetett, hogy a nemzeti 30 százalékot kifizetjük-e vagy nem. De szeretném tájékoztatni önöket és a tévénézőket, hogy a csatlakozó országok között vannak, akik csak 27 százalékra csökkentették ezt az értéket, volt, aki csak 22 százalékra, és egyik országban sem volt tüntetés.

Nagyon lényeges a továbbiakban az, hogy miként oldottuk meg a gabonaintervenciós problémát, a tárolást. Szabályszerűen az érdeklődés középpontjába kerültünk azzal, hogyan lehetett 2,5 millió tonna tárolóteret megépíteni. Ezekre különböző véleményeket mondtunk, de egy volt: megfelelő állami garanciával, megfelelő kormányzati támogatással.

Az oly sokat vitatott földkérdés is szóba került, mégpedig olyan formában, hogy miért érdekünk, miért célunk az, hogy most, ebben az időszakban földhöz juttassuk azokat a gazdákat, akik ma művelik, akik bérlik a földet. Erre csak az volt a válaszunk, a kormánynak eltökélt szándéka az, hogy a gazdákat minél inkább versenyhelyzetbe hozza az európai uniós csatlakozás időszakában. Ezért fontos számunkra az, hogy a gazdák sikeresek legyenek, mert a sikeres gazdák biztosítják a sikeres vidéket és a sikeres Magyarországot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai