Készült: 2020.04.02.12:45:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 194. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  194  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Babák Képviselő Úr! Magamhoz lennék méltatlan, ha követném önt abban a stílusban, amelyikkel az előző kétperces hozzászólásában kritikával illetett bennünket, ezért engedelmével, újra elmondom a számokat, és ezt teszem addig, ameddig valamennyire meg nem értjük egymást.

Szeretném elmondani, hogy 2005-ben 136,9 milliárd forintot (Sic!) költöttünk az Egészségbiztosítási Alapban az ellátások - természetbeni és pénzbeli ellátások - fedezetére százalékos arányban a 2002-es évhez képest. Tehát ennyivel növeltük, 136,9 százalékkal. (Babák Mihály: Sínen van minden!) Jövőre ez az arány még tovább fog nőni. Szeretném elmondani önnek, hogy amikor a parlamenti vitában arról beszélünk, hogy mennyivel nőnek meg az egészségügyi kiadások, ezeket meg lehet találni, képviselő úr, a költségvetésben. Szó nincs arról, hogy csökkennének a kiadások!

Vitát azonban lehetne folytatni arról, hogy vajon jól teszi-e a kormány, hogy az Egészségbiztosítási Alap bevételeit 303 milliárd forinttal növeli, mert kifizeti azoknak a biztosítási ellátásait, akik önerőből erre nem képesek. Ez egy fontos és értelmes vita is lehetne közöttünk, mert akkor arról beszélnénk, hogy mennyit bír a társadalom teherviselő képessége az egészségügyi és más közkiadásokban. De önök nem ezt a vitát folytatják, hanem nem létező számokat mond Babák képviselő úr, miközben én mondom a költségvetésben leírt számokat.

Ezért tisztelettel arra kérem önt, hogy ebben a vitában használja a költségvetési számokat, és akkor bizonyára összemérhetőek lesznek az érveink. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  194  Következő    Ülésnap adatai