Készült: 2020.04.02.10:49:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 190. felszólalás
Felszólaló Dr. Wiener György (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Babák Képviselő Úr! Tulajdonképpen egy módszertani vita folyik itt arról, hogy mi az ellenzék szerepe, mi az, amit a kormánypártok tolerálnak, mit kell csinálni a parlamentben a két oldalnak.

Én arra emlékeztetném önt, tisztelt képviselő úr, hogy amikor a Fidesz-Kisgazdapárt-MDF hármas koalíció kormányzott, és ennek az időszaknak számos alkalmával az akkori ellenzéki pártok kemény kritikákat fogalmaztak meg, akkor a kormánypártok nem egyszerre, de úgy reagáltak, hogy uszít az ellenzék a nemzet érdekében cselekvő kormánnyal szemben. Ilyet mi soha nem mondtunk. Igyekszünk türelmesek lenni, bírjuk a kritikát, egy dolog van, amit nagyon nehéz tolerálni, ez pedig az, hogyha nem valós adatokkal érvelnek, vagy ha valós adatokat olyan összefüggésbe állítanak, amelyekből csak valótlan következtetések vonhatók le.

Ön azt is problémának tartja, hogy visszatérünk esetenként 2002-höz, néha még korábbi időszakokhoz is. Ez természetesen nem véletlen, a gazdaságpolitika ugyanis egy olyan terület, ahol a hosszú távú folyamatok meghatározóak. Számos mai gazdasági probléma gyökere a rendszerváltásban található meg, vagy még korábbi időszakban, más problémáké az 1990-es évek végéről származnak, megint mások 2002 környékéről. Ahhoz, hogy valóban összefüggéseket lássunk, valóban értékelni tudjuk a mostani helyzetet, szükséges a visszatekintés, és természetesen azért is szükséges, hogy össze lehessen mérni, mit tett az előző kormány, mit tesz a mostani kormány, összehasonlítás nélkül nem kaphatunk ezekre a kérdésekre választ.

Természetes, hogy az ellenzék alapvető funkciója a kormányzat ellenőrzése. Erre azonban akkor is emlékezni kell, amikor éppen kormányon vagyunk.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai