Készült: 2020.04.02.11:38:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 176. felszólalás
Felszólaló Dr. Katona Béla (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KATONA BÉLA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Lehetett volna ez egy jó vita is. S mivel egy nap még hátravan a költségvetési vitából, én abban reménykedem, hogy holnap a lényegről fogunk vitatkozni. Arról ugyanis nem érdemes vitatkozni, hogy a gyermektámogatások jövőre emelkednek-e 32 milliárd forinttal vagy nem, mert ez tény, ez benne van. De hogy ez jól van-e elosztva, hogy az-e a legjobb elosztási módja a gyerektámogatásoknak, ahogy az most a költségvetésben van, azon lehet és érdemes vitatkozni, erről a kormánypártoknak és az ellenzéki pártoknak mindig vitában kell kialakítaniuk a véleményüket. Azon nem érdemes vitatkozni, hogy az adóterhelések az elmúlt négy évben 39 százalékról 36 százalékra csökkentek a járulékokkal együtt, mert ez tény. Arról érdemes vitatkozni, hogy ez-e a legjobb elosztási mód, hogy ezekből az adókból kell-e beszednünk a pénzt, hogy ezek a járulékok lehetőséget adnak-e arra a vállalkozóknak, hogy tisztességesen, versenyképesen működjenek az Európai Unióban.

Tisztelt Tállai képviselő úr, ha ön hibának rója fel azt, hogy a magyar kormány vitatkozik az EU-val, akkor nagyon nagy hibát követ el, mi ugyanis nem kívülállók vagyunk, akiket az Európai Unió egzecíroztat, bármennyire is így hangzott ez néha itt Surján képviselő úr szájából. Mi az Európai Unió teljes jogú tagja vagyunk, és ha úgy gondoljuk, hogy igazunk van, akkor igenis vitatkoznunk kell (Tállai András: Csakhogy át akarjátok verni őket, és ők ezt zokon veszik.), ahogy az összes többi európai ország is ezt teszi. Mi nem fogunk erről a jogunkról lemondani. (Tállai András: Akkor beszélj így, ha a támogatást megvonják! - Dr. Géczi József Alajos: Csönd!) Az lenne a jó, ha ebben nemzeti konszenzus alakulna ki. (Tállai András: Amatőrök vagytok!)

Az lenne jó, ha holnap a tényeket tényeknek tekintenénk, és arról beszélgetnénk, hogy ezt a pénzt vajon lehetne-e még ennél is jobban felhasználni. Ha így teszünk, akkor az ország érdekében fogunk cselekedni. (Taps az MSZP soraiban.)

(16.10)
Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai