Készült: 2020.04.05.00:48:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 164. felszólalás
Felszólaló Pásztohy András (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁSZTOHY ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel több kolléga, képviselő is hozzászólt a fejlesztésekkel kapcsolatosan, annak elmaradását sejtve a költségvetésből, szeretném megnyugtatni önöket, hogy fejlesztésekre, beruházásokra 113 milliárd forintot biztosít az agrárköltségvetés, a modernizációra, a szerkezetváltás elősegítésére, és természetesen ez is, mint mindannyi európai uniós tagállami országnál, uniós támogatásból és nemzeti kiegészítésből áll, megelőzve itt a későbbi vitát.

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos ez a beruházás-fejlesztés, és ennek egy nagyon fontos része, amit képviselőtársam említett, a raktár-tárolókapacitás bővítése. Azért kell raktár-tárolókapacitást építeni, nem azért, hogy raktárra termeljük a kukoricát meg a búzát, hanem hogy olyan intervenciós raktárbázist alakítsunk ki, amely megfelelő minőségben tudja tárolni a gabonát, és így a piacra jutás esélyeit, lehetőségét a gazdálkodó biztonsága érdekében meg tudjuk teremteni. Ebben az évben mintegy 53 milliárd forintnyit igényeltek támogatásként, nemzeti forrásból való kiegészítésként és különböző más forrásból, saját forrásból és hitelből azok a gazdálkodók, akik belevágtak a fejlesztésbe, és mintegy 3 millió tonna kapacitás jön létre.

Nagyon fontosnak tartom mindemellett azt is kihangsúlyozni, hogy az állattartótelepek korszerűsítése, modernizációja elindult, nagyon sok támogatást igényeltek a pályázat révén, de szeretném hangsúlyozni azt is, hogy az állattartó gazdálkodókat segíti az állati hulladék és vágóhídi melléktermék megsemmisítésének költségtérítési típusú támogatása, amely benne van a költségvetésben. Ugyanígy benne van a nemzeti agrár kárenyhítési alap nemzeti forrása is, ami végre azt a többéves, több évtizedes problémát van hivatva megoldani, hogy a nem biztosítható elemi károk enyhítésével a gazdálkodók biztonságba jussanak.

Úgy gondolom tehát, hogy ha higgadtan, nyugodtan végiggondoljuk a jövő évi agrár- és vidékfejlesztés költségvetését, akkor az egy kiegyensúlyozott stabilizációt és fejlesztést biztosít a gazdálkodóknak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai