Készült: 2020.04.05.00:37:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 162. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Göndör Képviselő Úr! Hazugságból nem lehet kártyavárat építeni. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból, rámutatva a kártyavár helyére: Dehogynem! Itt van!) Kártyából kártyavárat, hazugságból költségvetést lehet csinálni (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Mi volt ráírva a kártyákra?), legalábbis egy olyan számok halmazát, amit önök költségvetésnek neveznek.

Miről is beszéltünk? Járulékterhekről? Mennyi most a százalékos járulék összege? 29 százalék, tisztelt Göndör képviselő úr. Mennyi volt 2002-ben a kormányváltáskor? 29 százalék, tisztelt Göndör képviselő úr. Mennyi volt 1998-ban a százalékos járulékteher? 39 százalék. (Göndör István: És a fixet felvitték több mint a duplájára.) Mennyi volt 2002-ben, már 1999-ben? Huszon… - tehát ki beszél itt foglalkoztatásról és járulékkedvezményről?

Tisztelt Göndör Képviselő Úr! Adókedvezményekről pedig legyen szíves nem beszélni! Az önök pénzügyminisztere, László Csaba 2003 júliusában vallotta be, hogy a 2004. évi adótörvények 550 milliárd forintot vesznek ki az emberek és a vállalkozások zsebéből (Többen a Fidesz padsoraiból: Így van!), azt követően jött Draskovics Tibor - a tendencia nem változott, csak az összegek változtak. Azt az 550 milliárdot még egyszer nyilván nem merték már az ország, a társadalom nyakába önteni, de 100-200 milliárdot minden évben kivettek a magyar családok és a vállalkozások zsebéből; egyébként hogyan történhetne az meg, hogy 36 darab adóemelés és 6 új adónem bevezetése történt meg idáig az országban?

De tudja, mi a legsúlyosabb probléma? Az a legsúlyosabb probléma, azt mondja meg nekem, hogy egy dübörgő országban egy jó költségvetési politikával hogyan lehet négy év alatt 6500 milliárddal növelni az államadósságot. Hogy lehet a GDP-hez mérten 52,2 százalékról 63,2 százalékra felvinni az államadósságot? Aki ezen csodálkozik, lapozza fel a költségvetés 340. oldalát, és benne van. Ez a szám mindent kifejez arról, hogy önök hogyan garázdálkodtak ebben a négy évben, hogy mit tettek, és mi lesz ennek a magyar valóságnak, a magyar társadalomnak a sorsa (Babák Mihály: Úgy van! Hol a pénz? Hazavittétek?), mert ezeket mindezek a fiatalok és azok fogják visszafizetni, akik nem ilyen költségvetést készítenek, mint önök. (Taps az ellenzéki padsorokban. - Göndör István: Akkor az adósságszolgálatnál fel kellene ütni a költségvetést.)
Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai