Készült: 2020.04.04.22:54:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 154. felszólalás
Felszólaló Pásztohy András (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁSZTOHY ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A szakmai példánál maradva attól tartok, hogy az agrárköltségvetéshez való hozzászólások ellenzéki oldalról a szarva közt keresték a tőgyit (Derültség és közbeszólás az MSZP-frakció soraiból: Ennyit értenek a mezőgazdasághoz!), ezért engedjék meg, hogy néhány kiegészítő megjegyzést tegyek.

A Magyar Köztársaság 2004. május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja, így a költségvetésben törvényszerűen az uniós támogatások a hazai források kiegészítésével szerepelnek. A gazdálkodónak az nem fontos, hogy milyen az arány, hogy 40 százalékos nemzeti, 60 százalék Unióból származó, az a lényeg, hogy 40 ezer forint támogatást kap hektáronként, hogy azt időben megkapja az intézményrendszer működésén keresztül, hogy az intervenciós rendszer miatt biztonságban legyen a gabonatermelés, hogy az állattenyésztést kormányzati segítséggel olyan helyzetbe hozzuk, hogy az is versenyképes legyen, és hogy az európai piacon a biztonságos magyar élelmiszerek révén a piacainkat bővíteni tudjuk. Tehát 400 milliárd forintnál több a költségvetésünk. A falugazdász-hálózat egyébként működik, és továbbfejlesztjük.

Az eladósodásról is szólt egyik képviselőtársam. Szeretném elmondani, hogy valóban 230 milliárd forintos kamattámogatásos, állami garanciás hitelt biztosított a kormány 2004 tavaszán, azért, hogy segítsük átállítani a gazdálkodókat az utófinanszírozásra, és hogy a fejlesztéshez biztosítani tudjuk a forrást.

Az erdészet támogatására 3,5 milliárdot tartalmaz a költségvetés, illetve 7 milliárd forintot a nemzeti fejlesztési terv erdősítési programja, tehát ebben is tévednek, tisztelt képviselőtársaim. A kertészet támogatása a termelő-értékesítő szervezeteken keresztül biztosított. A hét lépés agrárintézkedésben is benne foglaltatik a kertészet, illetve a tészek támogatása, és a hazai forrás biztosított.

Úgy gondolom tehát, hogy a magyar gazdálkodók, a termelők az uniós és a nemzeti támogatással soha nem látott támogatáshoz jutnak, és ezzel boldogulni tudnak a következő esztendőben. Nyilván mindenki szeretné - így én is -, ha még több jutna, de ebben az évben ez egy nagyon méltányos támogatás.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP-s képviselők soraiban. - Közbeszólás a fideszes képviselők soraiból: Soha nem látott!)
Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai