Készült: 2020.04.05.00:41:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 152. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Ha megengedik, akkor a két percemben bemutatom, úgy, hogy közben nem beszélek, hogy mi szokott történni egy kártyavárral. (Közbeszólások az MSZP-frakció soraiból: Jaj! Húha! Ha nem betonból van! - Összedönti a kártyavárat. - Közbeszólások és taps az MSZP-frakció soraiból: Erre vagytok képesek! - Ennyit tudtok! - A Szijjártó jobb volt!)

Tisztelt Országgyűlés! Íme, itt van a 2006-os költségvetés, immár romokban, előttem. (Derültség. - A kártyákat a kezében tartva:) Ez a költségvetés körülbelül ennyit ér, mint amennyit önök most látnak belőle a kezemben. (Közbeszólások az MSZP-frakció soraiból.) Szeretném azonban elmondani, hogy ezt a kártyavárat a vita során építettük fel, és minden felszólaló elhelyezett egy lapot a kártyavárhoz, a 2006-os költségvetéshez (Rózsa Endre: Nem mindenki, láttuk!), amelyek nagyon-nagyon kritikusak és nagyon-nagyon élesek (Gőgös Zoltán: Csak a kegyencek!), amelyek egyértelműen bizonyítják azt, hogy ez a költségvetés végrehajthatatlan, ez a költségvetés a luxusbaloldal kártyavár-költségvetése. (Közbeszólások a fideszes képviselők soraiból: Úgy van! - Közbeszólások az MSZP-s képviselők soraiból.)

Nem teljesíthetők a bevételek, mert túl vannak tervezve, nem teljesíthetők a kiadások, mert alul vannak tervezve, tarthatatlan a hiány és felelőtlen a kormány, ezáltal nem vezethető be az euró 2010-ben e miatt a költségvetés miatt. Nem teremtettek 400 ezer munkahelyet, nem tettek semmit a versenyképesség érdekében. Nem hozták létre az ifjúsági törvényt, 20 százalékkal kevesebbet adnak ifjúsági célokra. Tönkretették a vasutat, és nem tettek érte semmit. (Közbeszólások az MSZP-frakció soraiból.) A közutak állapota siralmas. Nem csinálták meg az energiastratégiát, ugyanakkor emelték az energia árát. Elbocsátásokat generáltak a vasútnál. A költségvetés megbízhatatlan, hiteltelen. Tönkretették a kis- és középvállalkozásokat a körbetartozásokkal. Tönkre akarják tenni az egyházakat a finanszírozással. Tönkretették a falugazdász-hálózatot, és visszatartották a mezőgazdaságban, az agráriumban a támogatásokat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Hölgyeim és uraim, ebben a kártyavárban, ebben a költségvetésben ezek a lapok szerepelnek. (Taps és közbeszólások az ellenzéki képviselők padsoraiban: Úgy van! - Közbeszólások a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai