Készült: 2020.04.05.00:06:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 150. felszólalás
Felszólaló Nógrádi Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:31


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Most ha summázottan, európai uniós szempontból kívánjuk nézni a költségvetést, akkor összefoglalóan azt mondhatjuk el róla, hogy két év európai uniós tagság után is a napi problémák iránt tökéletesen érzéketlen, és sajnos két év tanulópénz után is tapasztalatlan kormány hiteltelen költségvetése, amely egyetlenegy szempontból tartalmaz rendkívül mohó és luxuskiadásokat, abból a szempontból, amikor a kormány saját választási céljainak finanszírozását iktatja be a költségvetés soraiba.

 

(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés

alelnöke foglalja el.)

Az európai uniós támogatási rendszerek működtetésére már 2004 januárja óta hangzottak el nagyon szép és derűlátó ígéretek. 2004. május 13-án, alig két héttel az európai uniós csatlakozásunk után már nagy sajtójelenlétben fogtak kezet a kormány tagjai nyertes pályázókkal, azt ígérve, hogy hamarosan meg fogják kapni a nekik járó támogatásokat. Nos, ezt egész év végéig nem sikerült teljesíteni 2004-ben, egészen év végéig a rendelkezésre álló keretnek mindösszesen csupán nem egészen 1 százalékát sikerült kifizetni. Ezeknek a pénzeknek a visszatartását annak ellenére tették önök, hogy az Európai Unió még abban az évben, 2004-ben átutalt egy jelentős összeget, amelyet a Kincstárban parkoltattak, illetve ezt a forrást a költségvetési hiány finanszírozására, egyéb célokra fordították, miközben a vállalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek hiába várták a nekik jogosan megítélt támogatásokat.

2005-ben, ebben az évben is egész évben folytak a hangzatos ígéretek, de még így sem sikerült szeptember 30-ig mindösszesen 32 milliárd forintnyi fejlesztési forrást kifizetni, amely néhány százaléka csak a rendelkezésre álló 677 milliárd forintnak. És lám-lám, most hirtelen nekibuzdulva a 2006-os költségvetés 630 milliárd forintnyi európai uniós és hazai támogatás kifizetését irányozza elő. 630 milliárd forintot úgy, hogy az elmúlt két évben ennek a felét sem sikerült odaítélniük, ennek a felét sem sikerült kifizetniük. Ezért lehet azt mondani, hogy ez egy hiteltelen és ismét az ígéretekre alapozott költségvetés, hiszen ez sem teljesülhet, ígéret ígéret hátán hangzik el majd valószínűleg a választási kampányban. De azért néha kibújik a szög a zsákból, hiszen Baráth Etele tárca nélküli miniszter csak elszólta magát az egyik bizottsági ülésen, amikor azt volt kénytelen mondani, hogy a pályázók valószínűleg 2006 második felében, de inkább 2007-ben és 2008-ben fognak hozzájutni forrásaikhoz, tehát bőven a következő kormánynak kell kifizetni. (Gőgös Zoltán közbeszól.)

Két év tanulópénz után még mindig óriási tapasztalatlanság van az intézményrendszer működtetésében. A tegnapi hír, amely az MTI-ben megjelent, sokat mond. Kétszáz civil szervezet fordult határozottan a miniszterelnökhöz, kérve, ne tegye a civil szektort tönkre a kormány a pénzek visszatartásával. Idézet a hírből: “A szervezetek tűrhetetlennek nevezik, hogy milliárdokat hitelez az államnak kamatmentesen a civil szektor, miközben állandó forráshiánnyal küzd.ö Eközben, igazuk van mindazoknak a képviselőknek, akik ezt megemlítették, befizettünk 350 milliárd forintnyi tagsági díjat az európai uniós intézményekbe. 350 milliárd forintnyi tagsági díj két év alatt, közben a pályázók összességében 32 milliárd forinthoz jutottak hozzá.

Nem érezhetik jogosan úgy a magyar gazdaság és társadalom résztvevői, civil szervezetek, vállalkozások, önkormányzatok, esetleg a magyar mezőgazdaság szereplői, a gazdák, hogy nem az Európai Unió támogat minket, hanem mi támogatjuk adófizető forintjainkból az Európai Unió intézményrendszerét és fejlesztéspolitikáját? Azt hiszem, joggal tehetjük fel ezt a kérdést.

Nem szűkmarkú ugyanakkor a kormány a következő évi költségvetésében azokkal a tételekkel, amelyeket magára költ. 2,5 milliárd forintot kell hirtelen elkölteni egészen véletlenül 2006 tavaszán, a választási kampány időszakában kommunikációra. Mintha lenne mit kommunikálni, mintha lenne mit bemutatni, mintha lennének olyan eredmények, amelyeket be lehetne mutatni bármilyen szempontból is a közvélemény előtt. És ennek jelentős része európai uniós forrás. Az a hihetetlen helyzet állt elő, hogy az a kormány, amely politikai döntéseivel a lehető legtöbbet rontott az Európai Unió hitelességén idehaza, most európai uniós pénzeket használ arra, hogy a saját politikai imázsát csiholja. Ezen kívül még 4 milliárd forint szerepel a költségvetésben apparátusépítésre, 4 milliárd forint, amely intézményfejlesztési célokat szolgál, több száz állítólagos szakember felvételét a különböző európai uniós intézményekbe.

(15.40)

Ez nem az olcsó állam képe, ez nem az olcsó állam beígért, megvalósítandó célja. A kérdés csak az, hogy mit fognak ezek az emberek csinálni, merthogy nincs mit reklámozni az európai uniós mai magyar gyakorlatból, hiszen az első nemzeti fejlesztési terv pályázatai már lejártak (Gőgös Zoltán: Savanyú a szőlő!), a második nemzeti fejlesztési terv pedig még senki előtt nem ismert.

Akkor, amikor az önkormányzati szektor minden egyes álláshelyért véres verítékkel küzd, pedagógusokért, óvónőkért, szociális munkásokért, akkor a kormány közel 400 embert kíván felvenni azért, hogy a saját reklámkampányát, a saját tájékoztatási kampányát végig tudja velük vitatni. (Kovács Tibor: Borzasztó!) Azt az intézményrendszert akarják tovább bővíteni, amelyről a Magyar-Európai Üzleti Tanács a következőt írta: “A jelenlegi kormányzati struktúra munkamódszerében és szervezeti felépítésében tökéletesen alkalmatlan arra, hogy a nemzeti fejlesztési terv programját kezelje. Magyarországnak így esélye sincs arra, hogy az EU-forrásokat hatékonyan használja fel.ö

Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Ebbe az intézményrendszerbe kívánnak önök még 4 milliárd forintot beépíteni. De nézzük meg, hogy mivel egyenértékű ez a 4 milliárd forint! 4 milliárd forintot kívánnak költeni intézményfejlesztésre, további több száz ember felvételére, miközben három év alatt ennyit költöttek összesen a vidéki jövedelemszerzés bővítésére. Vagy kevesebbet költöttek ennél az összegnél az összes ipari park bővítésére és fejlesztésére, miközben 400 ezer ember keres állást. De szívesen felhívtam volna Teleki államtitkár úr figyelmét arra, hogy ez az összeg több annál, mint amit önök három év alatt költöttek a romák foglalkoztatási programjainak a finanszírozására. Ennyit ér az önök számára az intézményfejlesztés, a kormányapparátus növelése, és ennyit a valódi fejlesztési programok finanszírozása. Hihetetlen érzéketlenség ez a napi problémák iránt, ugyanakkor a másik oldalon mohóság és luxus olyan kifizetésekben, amely a baloldal kormányának önreklámozási céljait szolgálja.

Közben pedig mindenki dühös. Dühösek a vállalkozók, hiszen alig múlt el az a botrány, amely a vállalkozói áfavisszatartás körül alakult ki, most tudtuk meg az Európai Bíróság döntése alapján, hogy a magyar kormány elkövette azt a hihetetlen pályázati módszert, hogy külön megadóztatta a pályázókat, hiszen nem engedte visszaigényelni a támogatások után járó áfát, amire most az Európai Bíróság mondta ki, hogy törvénytelen gyakorlat, és az APEH ma még mindig nem tudja eldönteni, hogy alkalmazni kívánja-e a működésében ezt az európai normát. Dühösek az önkormányzatok, hiszen nem jutnak hozzá a fejlesztési forrásaikhoz, és még nehezebbé válik a finanszírozási helyzetük. (Közbeszólások az MSZP-frakció soraiból.) Dühösek a gazdák az elhúzódó kifizetések miatt, az egy év kihagyott támogatás miatt és a nemzeti vidékfejlesztési terv átcsoportosított forrásai miatt, és sereghajtók vagyunk több esetben az európai fejlesztéspolitikai források igénybevétele kapcsán. De dühös és elkeseredett az Európai Unió is, hallhattuk európai parlamenti képviselőinktől, hiszen mi itt egyedüliként be akartuk csapni az Európai Bizottság képviselőit (Dr. Géczi József Alajos: De szerencsére feljelentettétek!), a költségvetés kozmetikázásával be akartuk csapni azokat a hivatalokat, amelyek a költségvetés hiányának kézbentartásáért felelősek. (Dr. Géczi József Alajos: Akadt egy buzgó feljelentő!)

630 milliárd forint kifizetését ígérik, és közben ennek nincs reális esélye. Két év alatt ennek a felét sem sikerült önöknek kifizetniük. Ezért mondjuk azt ismételten, hogy ez a költségvetés két év európai uniós tagság után is egy napi problémák iránt érzéketlen, tapasztalatlan kormány hiteltelen költségvetése, amely a saját maga finanszírozására luxuskiadásokat tartalmaz.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai