Készült: 2020.04.05.00:47:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 132. felszólalás
Felszólaló Dr. Orosz Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A hazai költségvetésről beszélünk, és ennek kapcsán gyakran hangzik el, hogy ehhez nem illik hozzászámolni az EU-ból érkező támogatásokat. Az ilyen érveket felsorakoztató képviselőtársaim szíves figyelmébe ajánlom azt a nagyon egyszerű összefüggést, hogy az EU tagjai vagyunk, és a klubhoz tartozás érdekében tagdíjat fizetünk - nem tudom, hogy erről tudnak-e -, és ez a tagdíjfizetés azzal is jár, hogy többek között az EU nyújtotta támogatási lehetőségeket igénybe tudjuk venni.

Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy nem alma és körte összehasonlítása, ha az EU-támogatásokat is a fejlesztési forrásaink között a hazai költségvetésben számon tartjuk, hiszen ennek megvan a magyar költségvetés más ágon történő kiadása.

A nemzeti támogatásaink köre és az úgynevezett szabad keret - Czerván úr említette -, 2-3 milliárd. Tisztelt Képviselő Úr! Önöknek 200 milliárd állt rendelkezésére, és ezzel együtt sem sikerült, nem három és fél év alatt, hanem kétszer négy év alatt az agrárgazdaság előremutató ügyeiben pozitív lépést tenni.

Egyetlenegy példát szeretnék mondani, ami egyébként a jövőt illetően is fontos. Agrár-környezetgazdálkodási kérdések. Ki akadályozta meg a mindenki által tudott fejlemény ismeretében, hogy a nemzeti agrár-környezetvédelmi programot csak a 2002. évben döntötték el? Előtte is ott volt egy nagy csomó idejük. Mindenki tudta, el is mondtuk, hogy ez az agrárreform további következménye, hogy nem terméktámogatások lesznek Magyarországon, hanem például környezetvédelmi ágon lehet többletforrásokhoz jutni.

Azt gondolom tehát, hogy hozzá kell számolni ezeket az összegeket, és valóban az EU-ban szokásos technikákat alkalmazni kell, mint ahogy azt teszi egyébként a beterjesztett törvényjavaslat.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai