Készült: 2020.04.05.00:32:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 130. felszólalás
Felszólaló Teleki László (MSZP)
Beosztás ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TELEKI LÁSZLÓ ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Hozzászólásomnak a tárgya az érzéketlenség, amit hallhattunk most is és az elmúlt órákban is. Azt gondolom, mindenki, aki itt van ebben a teremben, nagyon jól tudja azt, hogy az elmúlt időszakot mindenképpen össze kell vetni azokkal az adatokkal, amelyeket most láthatunk a költségvetésben. Mondom ezt azért, mert amikor azt mondjuk, hogy érzéketlen egy-egy költségvetés, akkor vissza kell nyúlni mindig az elmúlt időszakra, hogy mi is történt. Ugye, azt mondták körülbelül egy órával, másfél órával ezelőtt, hogy az oktatásban nagyon fontos lenne, hogyha az esélyegyenlőség pozitív értékben elmozdulna. Én erre azt mondom, hogy a Fidesz idejében, az elmúlt kormányzat idejében lehetőség lett volna arra, hogy a magyarországi cigányoknak adjanak egy olyan esélyt, amellyel tudnak élni az oktatásban. Ez nem történt meg.

 

(15.00)

És hogy miért nem történt meg? Azért, mert önök, amikor kormányon voltak, akkor összesen 1 milliárd forintot biztosítottak a magyarországi cigányság ösztöndíjrendszerére, ma pedig a kormány három év alatt több mint 3 milliárd forintot fordított erre az ösztöndíjprogramra. (Bernáth Ildikó: Nem így van!) Négy éven keresztül fordítottak annyit, 1 milliárd forintot, mi pedig három év alatt több mint 3 milliárd forintot. Tehát azt gondolom, hogy nem lehet ezen vitatkozni, ezek tényszámok, és ezeket a tényszámokat nem szabadna meghazudtolni akkor, amikor a költségvetési sarokszámokban tudunk olvasni.

Ha valaki azt akarja, hogy olvassunk, akkor nagyon kérném képviselőtársaimat, hogy olvassanak (Tóth István: Te is!), mert ha a számokat látják, akkor azt gondolom, nagyon fontos lenne azt is látni, hogy mik vannak ott, és milyen számokat látnak, és a számok mögött milyen emberek vannak, akiket támogatni kellene. Önök nem ezt tették az elmúlt három évben, hanem azt tették… (Tóth István: Nem mi kormányoztunk, te! Hát te vagy kormányon!) De most is ugyanazt csinálják, amit három éve, azelőtt, a kormányzati ciklusban, mégpedig azért, mert most sem tudják támogatni azt az ügyet, ami jó ügy. És ha most esetlegesen megtennék azt, hogy a költségvetésben például azt, ami jó ügy, aláhúznák (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és ezt tudjuk támogatni, azt gondolom, mindenkinek nagyon jót tennének, főleg az országnak és a magyarországi cigányságnak.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai