Készült: 2020.04.04.23:55:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 124. felszólalás
Felszólaló Lengyel Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:50


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az agrárköltségvetéssel kapcsolatban nagyon sok jó hírt hallottunk a sajtóból és innen-onnan. Egy biztos: a hírekből egyvalami igaz, ez a költségvetés főösszege. Az is igaz, hogy soha ekkora szám még ennek az oszlopnak az aljára nem volt odaírva. Ez is igaz.

Nézzük meg, hogy mi van mögötte! És ott derül ki, hogy ez a költségvetés tele van csúsztatásokkal. Meg kell nézni, hogy ennek a 400 milliárd forintnak hány százalékát adja az Európai Unió támogatásként - ami azért, zárójelben megjegyezném, sokkal kevesebb támogatás, mint amennyit a versenytársaink kapnak az Európai Uniótól -, és ehhez mennyivel járul hozzá a nemzeti költségvetés.

Ha megnézzük, hogy ebből a több mint 400 milliárdos költségvetésből mennyi a nemzeti rész, akkor kiderül, hogy vissza lehet venni a nagy hangból, mert nincs annyi nemzeti rész, mint amennyi a polgári kormány utolsó évében volt. Ez azért lényeges, mert ugyanazon a versenypályán kell futni a mi gazdáinknak, mint a korábban bent lévő uniós tagállamok gazdáinak. Ugyanazoknak a versenyfeltételeknek kell megfelelni, és ezt nagyon jól mutatják egyébként a mezőgazdaság mérőszámai. Nem tudják, nem tudták a gazdáink fölvenni a versenyt, nőtt az eladósodottságuk.

Több mint duplájára nőtt a mezőgazdaság eladósodottsága a szocialista-szabad demokrata kormány idején. Ez talán nem véletlenül van így. Talán nem véletlenül van az, hogy a gazdák, a gazdálkodó szervezetek jelentős része nem tudott hozzájutni a támogatott hitelekhez azért, mert a pénzintézetek hitelképtelennek nyilvánították őket.

Az állattenyésztő-telepek támogatásáról már egy korábbi hozzászólás kapcsán szó volt. Nagyon fontos lett volna ezeket az állattartótelepeket életképesen tartani, és akkor támogatni őket, amikor az Unió még nem szólt bele, és nem az állatállomány felszámolására kényszeríteni őket. Hármasmentes, négyesmentes sertéstelepeket szüntettek meg az elmúlt három esztendőben a termelők azért, mert nem kapták meg időben a segítséget, nem kapták meg akkor a segítséget, amikor kellett volna ezt a számukra folyósítani. Ezért a jelenlegi kormányt nagyon kemény felelősség terheli, és ezt a hibát nem lehet kiküszöbölni azzal, hogy beígérnek földhözjutási lehetőséget bizonytalan körülmények között, bizonytalan tulajdonban lévő állattartótelepeknek, és ezzel nem lehet föltámasztani azt az egyébként korábban jól működő állattenyésztő ágazatot, ami itt az országban megvolt. Helyette lehet valami mást csinálni, valahogy másképpen csinálni, de az okozott károkat már nem lehet meg nem történtté tenni.

Nagyon tanulságos, amikor a költségvetés mellett az ember elolvassa az ÁSZ-jelentést, és kiderül, hogy a kormány ismét nem tartotta be az országgyűlési határozatot, nevezetesen az 50/2003-ast, amit követett még itt más egyéb kötelezettségvállalás is, és a nemzeti kiegészítő rész nem szerepel külön soron. Ha megnézzük részletesen a költségvetést, ami soha ilyen vékony nem volt még, mint most - terjedelmében, magyarázatban és mellékleteiben -, számtalan olyan sort találunk, ahol nem lehet megtalálni az igazságot. Nem lehet tudni, hogy az összevont sorokban mire van fedezet és mire nincs fedezet.

Ez a bizonytalanságban tartás, ez az átláthatatlanság nem teremt megfelelő körülményeket a mezőgazdaság fejődésének. Lehet érzéketlenül azt mondani, hogy mindenre megvan a fedezet, de valójában, amikor megnézzük külön-külön a sorokat, akkor kiderül, hogy nincs meg. A tervezés során viszont nagyon pontosan tervezték meg azokat a sorokat, ahol pénzt vesznek el a gazdáktól.

És már lehet látni a be nem váltott ígéreteket. Akkor, amikor megígéri a miniszter, megígéri a miniszterelnök, hogy az öntözést támogatni fogják, akkor hogyan maradhat a költségvetésben ugyanannyi bevételi terv, mint amennyi az előző években volt, amikor ezért fizetni kellett? Akkor, amikor azt mondják, hogy az állattenyésztést támogatni kell, hogy lehet, hogy a bevételi soron ugyanannyi bevételt terveznek, mint a korábbi években? És azt is meg kell jegyezni, hogy sokkal kevesebb állat van vagy várhatóan sokkal kevesebb lesz 2006-ban, mint amennyi volt 2005-ben vagy 2004-ben. A bevételi kötelezettség mégis ugyanennyi.

Nem beszélve arról, hogy szemmel láthatóan a költségvetésben látszik, hogy az intézményi átszervezés során számtalan, FVM-tulajdonban levő ingatlant el fognak adni; nagyon nagy valószínűséggel áron alul el fognak adni, és azt hiszem, meg lehetünk elégedve, ha ezt a vevő nem fogja majd visszalízingeltetni az intézményrendszerrel az elkövetkezendő években, mert mintha láttunk volna példát nem olyan régen ezekre a technikákra.

Ezzel szemben mindösszességében 1,8 milliárd forint van az ingatlanértékesítések bevételéből elkülönítve arra a célra, hogy az összevont megyei hivataloknál megfelelő körülményeket biztosítsanak. Akárhogy is nézzük, ez megyénként 100 millió forint, és azt már tudjuk, hogy a Lehel úton lévő FVM-objektumot el fogják adni. Csak az az egyetlenegy objektum több mint 1 milliárd forintot ér. És akkor még nem beszéltünk az Élessarok környékén levő ingatlanokról és a vidéki, nagy értékű ingatlanokról, ahol el vannak helyezve olyan intézmények, amelyeknek a megszüntetését tervezik.

Hova lesz a pénz, képviselőtársaim? Hova lesz a pénz? És nem elég azt mondani, hogy soha ekkora összeg nem állt a mezőgazdaság rendelkezésére, mint most, mert ez egy dolog, és az egy kész átverés show, amikor össze vannak vonva az EU-s források. Bizonyos esetekben többéves források kifizetései vannak összevonva a 2006. évre, és el akarják hitetni az emberekkel, hogy jobban fognak járni ezzel a költségvetéssel, mint a 2005-össel vagy a 2004-essel, urambocsá! az 1998-2002 közötti időszakkal.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a költségvetés adós maradt a mezőgazdaságból élőknek. Ez a költségvetés adós maradt a vidéki embereknek. Ez a költségvetés valójában nem tartalmaz fedezetet azokra a feladatokra, amiket el kell végezni a mezőgazdaságban, amiket el kell végezni a magyar vidéken. S egyvalamiről nem szól még a fáma: az egyre növekvő méretű determinációról, ami azt jelenti, hogy kötelezettségvállalás a következő évekre.

Élénken él még az emlékezetemben a gazdademonstráció környékén egy, az FVM-ből kikerült kimutatás, miszerint 2006-ra közel egyéves nemzeti költségvetési részt - közel 200 milliárd forintot - spóroltak ki a mezőgazdaságból, és akkorára duzzad az a hógolyó, amit az ágazat maga előtt megoldatlan feladatként tovább tologat.

Nos, ennek a hógolyónak az elolvasztását, ennek a feladatnak a megoldását elvártuk volna az egyébként magát szociálisan érzékenynek nevező luxusbaloldali kormánytól - ez nem történt meg. A mezőgazdaság részéről is azt várjuk, hogy ezt a költségvetést vonják vissza, dolgozzák át, vegyék ki belőle a szlogeneket, valós alapokra helyezzék, és egy mindenki számára elfogadható új költségvetést nyújtsanak be.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai