Készült: 2020.04.05.00:44:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 106. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Tatai-Tóth András Képviselő Úr! Felelős és nemzeti kormány ilyen oktatási költségvetést nem nyújt be. Tisztelt Képviselő Úr! Ha felelős és nemzeti kormány lenne ez, akkor tudná azt, hogy az oktatásba befektetett pénz a nemzet jövőjét szolgálja. Ehelyett ebben a költségvetésben 28 milliárd forintot vonnak el a közoktatástól. Ez, képviselő úr, hazug ígéretekre épülő, érzéketlen költségvetés.

Talán emlékeztetem önt a hazug ígéretekre. Hallottuk azt három évvel ezelőtt, hogy ingyen tankönyv minden gyermeknek, ingyen étkezés bölcsődében és óvodában, ingyenes nyelvvizsga és jogosítvány a középiskolásoknak, ingyenes utazás az iskola és az otthon között. De ezt önök már hajlamosak elfelejteni, mert 2006-ban sem lesz ebből semmi, ezt már látjuk. De nem is olyan régen, 2-3 héttel ezelőtt Gyurcsány Ferenc itt feláll a parlamentben, és azt mondja, hogy minden településen biztosítani kell az óvodák és az általános iskola alsó négy évfolyamának működését; ezzel szemben jövőre minden óvodástól, minden iskolástól elvesznek 10 ezer forintot, a kistelepülésektől pedig már elvették idén szeptembertől.

A kisiskolák, kistelepülések fejlesztése helyett körzetesítés van és iskolabezárások. Már a 2005-ös költségvetési kivonás miatt is 218 intézmény szűnt meg, vagy olvadt össze a kistelepüléseken. Olyan pénzösszeget vonnak ki, képviselő úr, a költségvetésből, hogy az nemhogy a minőségi oktatáshoz nem vezet, hanem a megmaradáshoz sem elegendő. Nézzünk egy-két példát: a 3000-3500 fő közötti települések kiesnek teljesen a támogatott körből. A 3000 fő alattiak esetében a felső tagozatosok után szüntetik meg a támogatást. Az 1100 fő alatti intézmények esetében pedig a felére csökkentik a támogatást. Ez nem felelős magatartás.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai