Készült: 2020.04.04.23:34:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 102. felszólalás
Felszólaló Domokos László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:56


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. A megbízhatóság és a hitelesség lenne a két legfontosabb gazdaságpolitikai értéke ennek a költségvetésnek, ha elfogadható lenne. Sajnos ennek az ellenkezője, a megbízhatatlanság és a hiteltelenség jellemző rá.

Gyurcsány Ferenc olyan költségvetést hozott a Ház elé, amely hatalmas költségvetési hiányt, még nagyobb államadósságot és egyre növekvő munkanélküliséget jelent a jövőben. A hibás tervezés miatt bármikor kártyavárként omolhat össze az ország költségvetése.

Az MSZP-SZDSZ-kormányok szakmai hitelességét és hozzáértését egyre többen kérdőjelezik meg (Moraj az MSZP padsoraiból.) - úgy hallom, most már a kormánypárti képviselők közül is többen. Ki azért, mert eddig minden költségvetésük megbukott, mert több száz milliárd forinttal tévedtek a bevételeket és a kiadásokat illetően. A hazai munkahelyteremtő vállalkozásoknál már évek óta elvárt, és nem teljesül az, hogy hiteles gazdaságpolitikát vezessen a kormány. A befektetők számára azért vetődik fel a hitelesség kérdése, hiszen kockázatosabbnak látják a pénzük sorsát, de a családok számára is, hiszen egyre több kenyérkereső kerül az utcára.

Ha a hitelesség oldaláról megvizsgáljuk az elmúlt három évet, amelyet a szocialista-SZDSZ-kormány biztosított, az Állami Számvevőszék is felhívta a figyelmet az ellenőrzései során, hogy a központi költségvetés pénzforgalmi hiánya minden évben növekvő összegben - és sajnos mértékben is - meghaladta nemcsak a költségvetési törvényben, hanem annak a módosításaiban is rögzített összegeket.

2002-ben a túllépés 252 milliárd forinttal 20,6 százalékos volt; 2003-ban 163 milliárddal 28,7 százalékos, és 2004. évben 218 milliárd forinttal 31,8 százalékos volt. Hogy 2005-ben pontosan mennyi lesz a hiány mértéke, az sok tekintetben úgy tűnik, hogy majd utólag fog kiderülni, hiszen már láthattuk, hogy a 2005-ben tervezett költségvetési elszámolásokkal kapcsolatban az Európai Bizottság az elmúlt időszakban bizony kétszer marasztalta el a kormányt, példátlan módon, ami mind az idei költségvetést, a 2005-öst, mind pedig a tavalyi költségvetést is módosította.

(14.00)

Elsősorban a költségvetési trükkökön, a 13. havi bér elszámolásán, az áfavisszatartásokon, amelyek elsősorban a vállalkozói szférának okoztak gondot, valamint az autópálya-építések során bukott meg a kormány kreatív könyvelése. A jövő évi költségvetés ugyanolyan szerkezetre, tervekre, ígéretekre épül, mint a korábbiak, ennek megfelelően a bevételek megint felül-, a kiadások alultervezettek. A kormány kísérletezik ebben a 2006-os költségvetésben a számokkal, de sajnos érzéketlenül bánik a családokkal, érzéketlenül bánik az oktatásban és az egészségügyben nyújtott szolgáltatásokkal, és bizony adós marad az ígéretek betartásával is.

Megkérdezhetjük, hogy ennek a hiteltelenségnek és megbízhatatlanságnak ki fizeti meg az árát. Azt kell mondani, hogy ez az érzéketlenség és hozzá nem értés az idén többek között az alábbi területekre mér csapást: a munkahelyteremtésre, itt 400 ezer munkanélküli helyzetén nem segít, az oktatásra, ahol 19 ezer forinttal kevesebb támogatást kapnak a gyermekek és az óvodások, az egészségügyre, ahol az elmúlt 15 évben először csökkentik 33,7 milliárd forinttal a gyógyító-megelőző egészségügyi ellátás támogatását, az idősotthonokra, amelyektől milliárdokat vesznek el, és természetesen az önkormányzatokra, ahol 100 milliárdos elvonással lehetetlenítik el a településeket.

Külön érdemes kiemelni azt, amiről az európai uniós parlamenti képviselők közül Becsey Zsolt képviselőtársunk is beszélt, hogy a magyarországi költségvetési kilátások komoly romlására hívta fel a Bizottság október 20-án a magyar kormány és parlament figyelmét. Javaslatot tett a Tanácsnak a Bizottság, hogy az idén második alkalommal hozzon olyan határozatot, amely szerint a kormány elmulasztotta a költségvetésének kiigazítására irányuló hatékony lépések megtételét. A kormány által 2005-re és 2006-ra kitűzött hiánycélokat várhatóan nagymértékben túllépik, ezzel kérdésessé válik, hogy tartható-e a hiány a szerződésben előírt 3 százalékos referenciaérték alá csökkentésre szabott 2008-as határidőre.

Akkor idézzük Joaquín Almuniának azt a mondatát, amit a pénzügyminiszter úr tegnap vitatott, ezért most fel szeretném olvasni államtitkár úrnak is: “Aggasztó, hogy Magyarország 2005-ben és 2006-ban lényegesen eltér a magyar kormány által - tehát saját kormánya által - tervezett kiigazítási pályától, mivel ezzel megkérdőjeleződik a túlzott hiány 2008-ig történő kiigazításának a hitelessége.ö Természetesen, hogy ennek mi lesz az ára, és kinek kell megfizetni az árát, azért azzal érdemes szembenézni, hogy komoly kockázati tényezővel számol maga a magyar költségvetés is, miután 10 milliárd eurónak megfelelő, mintegy 2500 milliárd forintnak megfelelő államkötvény van úgymond a külföldi euróba befektetett mértékben, és hogy ez mikor mozdul meg, ez bizony a magyar költségvetés hitelességének függvénye. És sajnos, azt kell mondani, ha így halad tovább ez a költségvetés és ennek elfogadása, akkor ez a következő év bármelyik hónapjában megtörténhet, ami óriási kockázatot jelent a magyar költségvetés léte szempontjából.

De ennél fontosabb talán, és érdemes kiemelni, hogy az emberek számára mekkora veszélyt jelent ez, hiszen egy váratlan olyan fordulat, ha az euróban és külföldi devizákban eladósodott lakossági hitelek esetében leértékelődés történik meg, az bizony nagyon sok ezer forint többletterhet jelenthet egy-egy hónapban egy-egy család számára, amelyek akár autóra, akár lakásra, akár másra hiteleket vettek fel. Ennek a felelőssége, ami felvetődik a kormányzat részéről, ez a felelőtlenség az, ami rámutat arra, hogy bizony a kormányzat egy megvalósíthatatlan, az emberek számára és a családok számára veszélyes, és az egész magyar gazdaságpolitika számára hiteltelen költségvetési tervezetet nyújtott be.

Ezért a Fidesz részéről arra kérhetem csak a kormányzatot, fontolja meg és vonja vissza ezt az egész költségvetést, és az Európai Uniónak megfelelően kérem, hogy igyekezzen egy olyan költségvetést benyújtani, amely a megbízhatóság és a hitelesség jegyében a következő évekre valóban stabil gazdaságpolitikát teremt meg.

Ezért ehhez a kártyavárhoz annyit tudok hozzátenni, hogy bizony ez a költségvetés a megbízhatatlanság és a hiteltelenség jegyében született, ennek a megváltoztatását kezdeményezzük a Fidesz részéről.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai