Készült: 2020.04.05.00:39:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Gombos András
Beosztás környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:25


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GOMBOS ANDRÁS környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én úgy gondolom, nagyon szerencsétlen dolog, hogyha politikai kampány és rémisztgetés céljára próbáljuk felhasználni a Vásárhelyi-terv eszméjét és jelentőségét. A magyar kormány eltökélt abban, hogy a Vásárhelyi-tervben vállaltakat megvalósítja, de hogyha már a Vásárhelyi-tervről beszélünk, érdemes felidézni ennek előéletét. Az első írásos közjogi emlékeink 2003 márciusából datálódnak, tehát az előző kormány részéről semmiféle írásos emlékünk nincsen. 2003 márciusában döntött a szocialista-liberális kormány abban, hogy a Vásárhelyi-tervet meg kell valósítani, 2003 novemberében döntött arról, hogy hogyan kell megvalósítani, aminek jogi feltételeit 2004 júniusában teremtette meg a magyar parlament, amikor a Vásárhelyi-törvényt elfogadta. Ekkor indulhatott be igazán ennek az egész folyamatnak egyrészt a tervezése, másrészt a szükséges engedélyek, valamint a területek megszerzése és a kivitelezés.

De beszéljünk konkrétumokról! A Vásárhelyi-terv vízügyi része - hangsúlyozom, vízügyi része - két nagy lábból áll: az egyik része a víztározók kérdésköre, vésztározók építése, a másik pedig a nagyvízi meder rendbe tétele, átjárhatóvá tétele. Mind a kettőt, tehát határtól határig, ukrán határtól a szerb határig, a nagyvízi meder projektjét meg kell valósítanunk, annak érdekében, hogy a víz minél gyorsabban le tudjon áramolni. Ezen a területen is dolgozunk, és természetesen dolgozunk a vésztározók tekintetében is.

Egy kivitelezés, egy megvalósítás nem akkor kezdődik és nem azzal kezdődik, hogy veszünk egy ásót, és elkezdünk ásni egy lyukat, hanem akkor, amikor elkezdjük a terveket készíteni, amikor azokat elfogadtatjuk, amikor azokat engedélyeztetjük, amikor a kivitelezőt közbeszerzéssel kiválasztjuk. (Tóth István: Három és fél éve!) Nálunk ez gyakorlat; önöknél nem volt, tudom, de nálunk gyakorlat, hogy közbeszerzéssel választjuk ki a kivitelezőket (Dr. Fónagy János: Három és fél éve kész van, államtitkár úr!), és természetesen ezek időigényes feladatok. Mi történt eddig? (Tóth István: Éhségsztrájkolt a polgármester, az történt. Ki sem mertek menni a szeme elé!) Jelen pillanatban huszonkét helyen történnek beruházások, munkafolyamatok a Tisza völgyében, ebből két víztározót (Tóth István: Miért nem állsz ki a szeme elé?), a cigándit és a tiszaroffit elkezdtük, és ezen túlmentően számos olyan feladatot végzünk el, amelyek a nagyvízi meder átjárhatóságát teszik lehetővé. Például szeretném megemlíteni a Lónyai-csatorna főművének az elkészítését, amely száz kilométer gát magasítását teszi értelmetlenné. De ha már a pénzügyi része is szóba került, akkor szabad legyen megemlítenem azt, hogy a Vásárhelyi-terv keretében jelen pillanatban a kivitelezés alatt álló munkákra a közbeszerzés után szerződéssel lekötött, illetve közbeszerzés alatt lévő munkák összértéke 30 milliárd forint, ami természetesen 2006-ban döntő mértékben kifizetésre kerül.

Az infrastrukturális beruházások tekintetében szeretném elmondani önnek, hogy ebben a tekintetben szintén tervezési feladatokat végzünk a két tározó tekintetében, a tervezések folyamatban vannak; a cigándi és a tiszaroffi tározó területén lévő települések infrastrukturális beruházási tervezései decemberben és januárban el fognak készülni, a közbeszerzés természetesen ezek után következik, és ezek után kezdődnek el a kivitelezések. A másik területen, a másik három, a szamosi, a tiszasülyi és a nagykunsági tározó területét körülvevő településeknél pedig a tervező közbeszerzési kijelölése most van folyamatban, amely tervek 2006-ban fognak elkészülni.

(8.30)

Mert hiszen ezeket a feladatokat sem lehet másképp elvégezni, csak úgy, ha megfelelő engedélyes tervekkel rendelkezik az önkormányzat. Ennek a forrása természetesen biztosított, 1,7 milliárd forintról van szó, amelyik az infrastrukturális beruházások területén 2006-ban felhasználásra kerül.

Hosszan sorolhatnám azokat a fejlesztéseket, feladatokat és műveket, amelyek részben már elkészültek, 2005-ben átadásra kerülnek - kilenc ilyen van a Tisza mentén - és azokat, amelyek 2006 első félévében kerülnek átadásra, valamint azokat is, amelyek 2006-ban indulnak el. Összességében úgy gondolom, hogy a magyar kormány azzal a lépéssel, hogy a szamos-krasznai, a tiszasüly-hanyi, valamint a nagykunsági és nagykörűi tározók tekintetében 2007-től a rendelkezésre álló uniós források bevonásával is gyorsítani fogja ezt a folyamatot, megfelel annak a feltételnek és azoknak az ígéreteknek, amelyeket a kormányprogramban megfogalmaztunk - a kormányprogramban egyébként 2004. évi dátum nem szerepel, de ez egy más történet -, mert a kormányprogramot kell figyelembe venni. Ezeket a feladatokat a kormány megfelelő súllyal és komolysággal kezeli, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a Tisza-völgyi emberek lét- és anyagi biztonsága megfelelő legyen.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai