Készült: 2020.01.21.06:26:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap, 58. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:08

Felszólalások:  <<  58  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha ön nem veszi a fáradságot arra, hogy utánanéz, mi is történik azzal kapcsolatban, amiről kritikát próbál megfogalmazni, akkor azt kell mondanom sajnos, hogy ön végső soron nem tesz mást, csak megpróbál hangulatot kelteni. Ezt azért kell mondanom, mert ön azt állítja az utolsó kérdésében, hogy a kormány nem von be szakértőket a szakképzéssel kapcsolatos kérdésekbe. Ezzel szemben, hogy megcáfoljam, az a valóság, hogy a munkánkat e téren a Szakképzési Innovációs Tanács segíti, amelyben ott ülnek a szakszervezetek, az intézményfenntartók, a diákok, a Magyar Pedagógus Kar, a felsőoktatás, a Magyar Tudományos Akadémia és a gazdasági kamarák képviselői is. Ön szerint közülük ki nem szakértő?

A kancellári rendszer kapcsán többször elmagyaráztuk, de újra megtesszük, hogy a kibővített vezetési struktúra lényege a munkamegosztás, amelyben a kancellárok a gazdálkodási feladatok, a gazdasági szereplőkkel való kapcsolattartás ellátásával tehermentesítik a képzés szakmai színvonalának biztosításáért felelős főigazgatókat. A „Szakképzés 4.0” stratégiát pedig azért készítettük el, mert nem csak a felvételizői létszámokat nézegettük az elmúlt időszakban. Ugyanis az önök kormánya volt az, amelynek 2002-2010 közötti oktatáspolitikája mindössze annyiból állt, hogy futottak a létszámadatok után, aztán iskolákat zártak be és pedagógusokat bocsátottak el.

Mi ezzel szemben 2010 óta a szakképzés fejlesztése érdekében dolgozunk, az eddigi eredményekre épülő új stratégia vállalkozói érdekképviseletek, kamarák, gazdasági szereplők kérésére, nemzetközi, német és elsősorban osztrák mintára készült el. A szakképzési tudásanyagok korszerűsítése, az intézmények fejlesztése és a szakmai karrier vonzóvá tétele pedig az valósítja meg, amit ön számon akar kérni rajtunk, a színvonalas és eredményes szakképzést. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  58  >>    Ülésnap adatai