Készült: 2020.09.25.03:27:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

34. ülésnap (2002.11.18.), 262. felszólalás
Felszólaló Molnár Oszkár (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  262  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR OSZKÁR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Egy mondatot Toller képviselő úr hozzászólására: nekünk tényleg nem jutott eszünkbe olyan, hogy fedezet nélkül bárkinek 50 százalékos bérfejlesztést ígérjünk, illetve valósítsunk meg. Ugyanis arról van szó... (Dr. Toller László közbeszól.) Majdhogynem fedezet nélkül. Szabados képviselő úr itt azt mondta, hogy 75 százalék, tehát 25 százalék a hiány, összevissza vitatkozunk itt azon, hogy mennyi is igazából.

Az Állami Számvevőszék véleményéből fölolvasok két mondatot, és ebből megtudjuk, hogy pontosan mennyi a hiány. Azt írja: az állami támogatások, hozzájárulások, valamint a személyi jövedelemadóból átengedett bevétel 2003. évi 29,2 százalékos növekménye nem nyújt fedezetet a kormányprogramból adódó bér- és szociálpolitikai intézkedések teljes körére, makroszinten sem. Például a közoktatás területén a bérintézkedések éves szinten 182,5 milliárd forintot jelentenek, a normatív hozzájárulások és támogatások azonban csak 113,3 milliárd forint többletet tartalmaznak ezen a területen. Pénzügyminiszter úr, számoljon utána, ez pontosan 38 százalékos hiányt jelent a normatív támogatásokban!

A legnagyobb probléma ott van - én Edelény és térségéből jöttem -, ahol kistelepülések vannak, és bizony egy-egy kicsi önkormányzat már évek óta nagy harcot vív önmagával azért, hogy a kicsi iskoláját továbbra is fönntartsa. Ugyanis az a véleményük - és azt hiszem, ebben megegyezhetünk -, hogy az a település, ahol az iskola megszűnik, tulajdonképpen előbb-utóbb halálra van ítélve. A legnagyobb probléma ezeknek a kistelepüléseknek lesz, hiszen két Trabant meg három Wartburg van a településen, nem számíthatnak a súlyadóból befolyt pluszjövedelmekre sem.

 
Felszólalások:  Előző  262  Következő    Ülésnap adatai