Készült: 2020.04.07.12:30:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2008.11.04.), 16. felszólalás
Felszólaló Keller László (MSZP)
Beosztás pénzügyminisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:22


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Én a kormány nevében csak üdvözölni tudom az ön hozzászólását, amelyből teljesen egyértelműen világossá válik az a felelősségérzet, amely ebben a helyzetben meg kell hogy nyilvánuljon, függetlenül attól, hogy a patkónak ki melyik oldalán ül. Én az elmúlt hetekben az ön részéről és a frakciótársai részéről ezt a felelősségérzetet hallottam ki a nyilatkozataikból.

Szeretném megerősíteni azt, hogy ebben a helyzetben valóban egy sokkal szorosabb nemzeti összefogásra van szükség annak érdekében, hogy a válság hatását próbáljuk lehetőség szerint a legjobban tompítani. Nem tudunk védelmet biztosítani a társadalom számára, de törekedni kell arra, hogy főleg a munkahelyek megszűnésével kapcsolatban tegyünk meg minden lehetséges lépést annak érdekében, hogy ezek a lehető legkisebb mértékben következzenek be.

(8.40)

Nem volt könnyű azt a döntést meghozni, arra a döntésre javaslatot tenni, hogy milyen módon alakítsuk át a költségvetést. Erről ma még - meg az elkövetkezendő napokban - lesz szó. De pontosan az vezérelt bennünket akkor, amikor ezt a nem könnyű döntést meghoztuk, hogy a közszférában inkább átmenetileg vállaljuk fel azt a nem kedvező hatást, hogy csökken a közszférában dolgozók jövedelme, és ennek reményeink szerint lehet az a hatása, hogy nem kell a közszolgálatban lévő dolgozók sokaságától megválni.

Múlt héten miniszterelnök úr az MNV Zrt. egyik szervénél, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács ülésén vett részt, és nagyon határozottan felhívta az állami vezetők és nyilvánvalóan a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságoknál általában a vezetőknek a figyelmét a szolidaritásra; ezt az elvárást fogalmazta meg. Nyilvánvaló, hogy ez még kevés.

November-december hónapban fogják az állami tulajdonú cégek tárgyalni a jövő évi üzleti tervüket. Miniszterelnök úr azt is megfogalmazta az MNV Zrt. részére, hogy most, ebben a válságos helyzetben nem lehet a profit az elsődleges szempont, tehát olyan célkitűzéseket fogalmazzon meg az MNV Zrt. a többségi állami tulajdonú cégeknél, amelyekben elsődleges prioritása van a működőképesség fenntartásának, tehát hogy a cégek ne kerüljenek felszámolási szituációba. Más vonatkozásban pedig, talán ebbe is beleértve olyan üzletpolitikát folytassanak a cégek, hogy a munkahelyek megtartása minden körülmények között a lehető legfontosabb legyen. Bizony, világosan kell látni, hogy ilyen szempontból a legkiszolgáltatottabbak azok a munkavállalók, akik a versenyszférában dolgoznak. Rájuk is kell gondolnunk, ők nagyon védtelenek.

Ezért is döntött úgy a kormány, hogy egy olyan pénzügyi csomagot hoz létre, amelyben a kis- és középvállalkozásokat megpróbálja ezen a nehéz, válságos helyzeten átsegíteni likviditási szempontból, tőkeellátottsági szempontból, és ha kell - márpedig kell -, akkor adott esetben az európai uniós forrásokat is újragondolja, kész újragondolni annak érdekében, hogy a gazdasági versenyképesség irányába tudjunk terelni minél több forrást.

Nagyon remélem, hogy az a gazdasági egyeztető fórum, amelyről tegnap beszélt napirend előtt a miniszterelnök úr, tartalmas összejövetel lesz, és nem azok a politikai klisék fognak előjönni, amelyek általában jellemzik a politikai elitet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hanem tartalmas, értelmes, a helyzetnek megfelelő felelősséget felmutató megszólalásokra fog sor kerülni, és az a nemzeti összefogás erősödni fog, amire frakcióvezető úr utalt.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai