Készült: 2021.10.25.11:24:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

127. ülésnap, 54. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás belügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:00

Felszólalások:  <<  54  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr nem azt az interpellációt mondta el, mint amit szóban leadott, de azért megpróbálok válaszolni. (Közbeszólások az ellenzék soraiból: Szóban? Írásban!) Vagyis mint amit írásban leadott.

Képviselő úr, egyetérthetünk abban, hogy mindenki emlékszik a büntetőügy kirobbanásának a körülményeire, természetesen mindenki másképp emlékszik. Arra is sokan emlékeznek, hogy néhány fideszes képviselő az őszi ülésszak alatt megpróbált hisztérikus kirohanásokkal politikai tőkét kovácsolni egy folyamatban lévő büntetőügyből, egy olyan ügyből, amely során a rendőrség és az ügyészség szoros együttműködésben végzi a munkáját, még a mai nap is végzi.

Tisztelt Képviselő Úr! A Fidesz kormányzása alatt biztos úgy volt, ahogy ön mondja, miért kételkednék benne, hiszen most is azt mondta: a belügyminiszter konkrét ügyekben közvetlenül irányította a rendőrséget, a nyomozást és egyéb akciókat. Ön ezt a retorikát abból az időből vette, és abból az időből használja, amikor önök voltak hatalmon. Persze ezt rosszul teszi. A törvény is mást mond, és a mai gyakorlat is más. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: A választ várjuk.) Erről már itt a parlamentben is volt szó.

A törvény szerint a kormány a belügyminiszter útján irányítja a rendőrség működését. Konkrét ügyekben közvetlenül utasítást nem adhat, és természetesen nem is ad.

No, de nézzük a tényeket! (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Végre!) A rendőrség 2003. július 7-én rendelt el nyomozást a K&H Bank július 3-ai keltezésű, Kulcsár Attila ellen tett feljelentése alapján. Ezt követően több, ez ideig húszat meghaladó számú feljelentés érkezett, köztük a Nemzetbiztonsági Hivatal 2003. július 7-ei keltezésű feljelentése. Ez utóbbi feljelentéshez csatolták a feljelentő által elrendelt telefonlehallgatás egy kisebb részének az akkor már nyílttá tett részét, ezt írásos anyagban tették. A Kereskedelmi és Hitelbank Equitiesnél történtek a nyomozást elrendelő rendőri szerv számára az előbb elmondottak szerint váltak ismertté, tehát ezen időpontok szerint. Az is tény, hogy a rendőrség 2003. június 19-étől feljelentéskiegészítést folytatott az úgynevezett Pannonplast-részvények felvásárlása ügyében, amely eljárás keretében a rendőrség 2003. június 23-án adatokat, információkat szerzett be az eljárás tárgyául szolgáló ügyletre vonatkozóan. Ebben az eljárásban a nyomozást azonban megtagadták. Június 27-én a miniszter asszony arról kapott tájékoztatást a rendőrségtől, hogy folyik információgyűjtés, adatfeldolgozás a Pannonplast-ügy kapcsán, amelyek később a bűncselekmény alapos gyanúját is alátámasztották.

Tisztelt Képviselő Úr! A nyomozó hatóságnak nem volt jogalapja Kulcsár Attila feltartóztatására. Kulcsár Attila konkrét személyes felelőssége csak július 4-e után merült fel. A Fővárosi Főügyészség július 17-én a délutáni órákban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, és példátlanul rövid idő alatt, tíz órán belül a magyar rendőrség közreműködésével Ausztriában elfogták Kulcsár Attilát.

Mindenki szeretne természetesen ebben az ügyben tisztán látni. Ez teljesen természetes. Azonban a szavahihetőségre vonatkozó kérdését és a magatartását határozottan visszautasítom, és magam mélységesen el is ítélem.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha a választ nem is, de kérem, azt fogadja el, hogy várjuk meg azt, amíg az eljárás befejeződik, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy ebben az ügyben tisztán is tudjunk látni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  54  >>    Ülésnap adatai